Política 27/04/2023

Potenciar el lloguer turístic als espais naturals protegits, la proposta del PP per a la Serra

Llorenç Galmés presenta el programa per al Consell de Mallorca, que també inclou eliminar el carril bus-VAO i defensar la caça

3 min
Les places noves de lloguer turístic es disparen

PalmaEl programa electoral del Partit Popular preveu potenciar el lloguer turístic vacacional i permetre'l a les cases construïdes en les Àrees Naturals d'Especial Interès (ANEI) a la serra de Tramuntana. El president del PP de Mallorca i candidat al Consell, Llorenç Galmés, ha presentat aquest dijous el seu projecte per al 28 de maig, que té 262 propostes "estudiades al detall" per executar "des del primer moment en el qual entrem a governar" i per recuperar "la llibertat i la qualitat de vida dels mallorquins que s'han perdut aquestes dues últimes legislatures", ha explicat.

En verd, les zones declarades ANEI.

Val a dir que gairebé tota la Serra està protegida per aquesta figura (la zona verda de la imatge superior) que implica una restricció dels usos que se'n poden fer, com per exemple l'agricultura intensiva o les construccions. L'objectiu és conservar i protegir els valors paisatgístics i ecològics de l'espai i, per aquest motiu, el sòl afectat queda classificat com a no urbanitzable d'especial protecció. No obstant això, la proposta dels populars significaria un augment de la pressió humana i l'activitat turística en aquests espais protegits.

Les places turístiques

Respecte del turisme, el candidat insular ha detallat que "durà a terme polítiques per modernitzar el sector i millorar les zones turístiques madures" i ha anunciat que mantindrà el sostre de la borsa de places turístiques dins dels límits ja establerts, "conscients que no es pot créixer il·limitadament", alhora que "es perseguirà fermament l'oferta il·legal".

Cal recordar que la moratòria de places turístiques va ser una de les mesures més polèmiques de la llei turística que es va aprovar per decret el febrer de 2022, i de manera definitiva en el Parlament el maig del mateix any. N'impedeix la compra fins al 2026, i també obliga els consells insulars a establir un nombre màxim de creixement de places que haurà de ser inferior a l'actual borsa.

El carril bus-VAO

Pel que fa a la mobilitat, ha anunciat que pretén eliminar el carril bus-VAO i la limitació de 80 quilòmetres per hora a la via de cintura "abans que acabi l'any". Galmés també ha destacat la necessitat "d'acabar el Tram i el segon cinturó, millorar els accessos a Palma i l'estat de les carreteres de la xarxa secundària, crear noves zones d'estacionament i recuperar el conveni de carreteres".

Llei Serra de Tramuntana

El popular també ha parlat de la normativa de la serra de Tramuntana i ha anunciat que vol elaborar una nova proposta de llei de protecció del paisatge cultural de la serra de Tramuntana "amb un procés de participació real i directe amb tots els ajuntaments i agents implicats". Cal recordar que el PP va ser especialment crític amb l'actual proposta de llei Serra del Consell i acusà l'equip de govern de manca de consens per tirar-la endavant.

La caça, la baixada d'impostos i la propietat privada

La proposta del PP també preveu "defensar la caça i el trot". A més, Galmés ha anunciat que vol fer una rebaixa del 10% en la tarifa de tractament de residus urbans perquè "els mallorquins paguin menys en el rebut del fems i en la taxa de tractament dels residus de construcció i demolició".

Respecte de la propietat privada, vol "mantenir la parcel·la mínima de dues quarterades per a la construcció d'habitatges en sòl rústic comú i eliminar les reduccions dels percentatges d'edificabilitat que ha aprovat l'esquerra durant aquesta legislatura perquè han estat un atac directe als petits propietaris”, ha explicat.

stats