Política 29/03/2023

Podem reclama reunir-se amb Brussel·les per exigir l'excepció balear a l'habitatge

Yllanes i Jover envien una carta als comissaris europeus de Drets Socials i Habitatge perquè es traslladi al TJUE "la necessitat" de limitar la compra d'immobles a no residents

2 min
Habitatges de Palma.

PalmaEl vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, i la coordinadora autonòmica de Podem, Antònia Jover, han sol·licitat una reunió amb els comissaris de Drets Socials i Habitatge de la Comissió Europea, Nicolas Schmit i Andreas Carlson, respectivament, per traslladar a Brussel·les "la necessitat" d'establir una excepció balear que permeti limitar la compra d'habitatges a no residents. "És molt greu que es construeixin més habitatges de luxe que per als treballadors, el mercat està al servei d'actors d'alt poder adquisitiu", ha exposat Jover.

La formació morada voldrà traslladar dos missatges, segons Yllanes. D'una banda, que el dret a l'habitatge digne s'inclogui en el catàleg de drets fonamentals de la UE i també a la Constitució. A més, que "quan parlam de l'excepció balear ho feim del màxim problema de les Balears, una regió europea que és insular, i per tant amb un territori limitat". El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), que és qui té la darrera paraula, es va pronunciar de limitar-ne la compra als no residents en els casos de Flandes o els Alps austríacs. "Nosaltres no hi tenim a veure, ja que a les Illes els joves necessiten 16 anys de feina per pagar l'habitatge", ha apuntat Yllanes.

D'aquesta manera, Podem vol agilitzar el procés pel qual la voluntat d'establir una excepció balear arribi "com més aviat millor" al TJUE, que digui "si és possible", o en cas contrari "per què no hi ha raons d'interès general". A més, Yllanes ha detallat que explicarà aquesta reunió al govern espanyol –"seria important que digués que li preocupa la situació"– i en el pròxim Consell de Govern, per veure si la resta de partits s'hi volen unir. "Estam encantats que totes les forces puguin acudir a reforçar la idea que tenim, per donar la passa definitiva perquè l'habitatge sigui un dret fonamental, i que siguin conscients a Espanya i Europa que no és un caprici", ha incidit.

stats