Política 07/02/2015

'The Economist' adverteix que Podem avançarà a costa del PSOE

"Podem pot encendre les emocions, però la batalla es lliurarà a les urnes", apunta, tanmateix, el setmanari en el seu editorial

Efe
2 min
El llistó d’exigència ètica i política de la ciutadania s’ha enfilat, i això explica en part l’auge de l’independentisme català i l’ascens de Podem.

LondresEl setmanari britànic 'The Economist' assegura en el seu editorial que, malgrat que no aconsegueixi una majoria electoral, l'avanç del partit d'esquerres Podem a Espanya amenaça de robar vots i desbancar el PSOE, com va passar a Grècia amb el Pasok.

En l'article, titulat "Espanya i Podem: poden?", la revista opina que la prova de foc per a les polítiques de Podem seran les eleccions del 22 de març a Andalusia, on el partit haurà de detallar les seves promeses electorals.

Si en aquestes eleccions autonòmiques, avançades per la presidenta andalusa, la socialista Susana Díaz, "com a resposta a Podem", el PSOE no aconsegueix mantenir el seu domini, "fracassarà a tot Espanya quan altres comunitats i municipis votin al maig", augura la publicació.

El PSOE, assenyala, "està sent pressionat per tots els costats", i "corre el risc de ser empès cap avall com el Pasok grec".

Tanmateix, afegeix 'The Economist', Podem no ho té fàcil a Andalusia, ja que és la seva segona prova electoral després d'obtenir un 8% del vot en les passades europees.

Però fins i tot si Díaz guanya, "no és probable que obtingui una majoria absoluta", assevera el setmanari.

La revista adverteix que "Podem i el PP no semblen possibles socis futurs estables", i "una inestabilitat similar amenaça no només Andalusia, sinó tot Espanya".

En el seu article, 'The Economist' qualifica d'"impressionant", tractant-se d'un partit tan jove, la convocatòria de Podem del 31 de gener a la Puerta del Sol de Madrid, a la qual van assistir 150.000 persones.

Però precisa que, lluny de ser revolucionaris, els participants eren "gent de mitjana edat i classe mitjana".

"Podem pot encendre les emocions, però la batalla es lliurarà a les urnes", adverteix el setmanari en el seu article sobre la citada manifestació de suport.

'The Economist' posa en dubte que Podem representi, com afirma, "una majoria social", i recorda que les enquestes li donen un suport del 24%, per davant, però, del PSOE de Pedro Sánchez.

També qüestiona les proclames del líder de la formació, Pablo Iglesias, que "Espanya està agenollada i és humiliada per Alemanya i robada per polítics corruptes i capitalistes neoliberals", i recorda que les estadístiques pinten un panorama una mica millor.

En aquest sentit, 'The Economist' subratlla que en l'últim any a Espanya s'han creat 400.000 llocs de treball, mentre que els salaris estan pujant en termes reals i la presidenta del Santander, Ana Botín, ha predit un creixement del producte interior brut (PIB) per sobre del 2,5%, líder a la zona euro.

No obstant això, reconeix la publicació, "molts espanyols no veuen res de tot això", ja que la desocupació se situa en el 24% i "quatre de cada cinc llocs de treball nous són amb contractes temporals".

L'economia i l'ocupació són les principals preocupacions dels ciutadans, juntament amb la corrupció, apunta la revista.

Segons 'The Economist', el PP, que fa uns mesos desestimava l'amenaça de Podem, ara "s'ho pren seriosament", i considera que, pels populars, l'avanç de Podem és, en certa manera, un avantatge, per "la sagnia" que suposa per al PSOE. Tanmateix, els populars afronten també una fugida de votants cap a formacions més petites, apunta la revista.

stats