Política 02/10/2019

El Pi no es presenta a les eleccions generals per motius econòmics

La formació no pot afrontar els prop de 60.000 euros que requereix una campanya electoral al Congrés i al Senat

Carles Tudurí
2 min
Jaume Font, amb Josep Franco i Josep Melià, a la roda de premsa d'aquest dimecres

PalmaEls motius econòmics són, sobretot, els que fan que El Pi, tal com va avançar ahir l'ARA Balears, hagi decidit no presentar-se a les eleccions generals del 10 de novembre. Així ho ha explicat aquest dimecres el màxim responsable del partit, Jaume Font, en roda de premsa. Font ha assenyalat que la formació no té els 60.000 o 70.000 euros que va costar la darrera campanya electoral per al Congrés i el Senat.

"No ha estat una decisió fàcil perquè volem un diputat a Madrid", ha dit Font, i ha afegit: "en aquesta festa no hi podem ser, tot i que ens fa moltes ganes". La situació econòmica del partit no permet afrontar un altre esforç de despesa com el que requereix una campanya d'aquest tipus que, en el cas de no obtenir representació, s'ha de pagar amb els recursos propis de la formació.

Font ha donat la culpa d'aquesta situació de repetició electoral als partits estatals d'esquerra, que no s'han sabut posar d'acord "en un moment molt complicat". Per tant, la formació regionalista considera que són aquests partits els que han de resoldre el problema de bloqueig institucional que s'ha generat.

Font assegura, però, que no renuncien a tenir un diputat al Congrés en el futur, i recorda que el Partit Regionalista de Cantàbria va haver d'afrontar moltes cites electorals per obtenir representació estatal. L'estratègia d'El Pi és, per tant, reforçar l'activitat a les institucions de les Illes en què està present per tal de consolidar i fer créixer la formació.

"Si no pots, no pots", ha reconegut Font, i ha explicat que el cost d'una campanya amb un 'mailing' es pot situar, com a mínim, en els 200.000 euros, i si el partit només es limita a imprimir alguns cartells i a tenir una certa presència a les xarxes socials, pot rondar un mínim de 60.000 euros.

Sobre el sentit del sufragi dels votants habituals del partit, prop de 15.000 persones, Font ha dit que tenen llibertat de vot total i ha destacat que és complicat saber cap a on anirà aquest vot, ja que considera El Pi un partit de centre que té votants que poden optar tant per l'esquerra com per la dreta. També ha recordat l'opció de l'abstenció.

stats