Política 15/06/2019

El Pi tomba a l’esquerra i l’extrema dreta dona Llucmajor als populars

A Campanet, MÉS ha explicat porta per porta la seva oferta als socialistes, per evitar que el PSOE aconseguís la batlia amb el rebomborejat suport del PP

Miquel Barceló
3 min
El Pi tomba a l’esquerra i l’extrema 
 Dreta dona Llucmajor als populars

PalmaEl Pi ha virat cap a l’esquerra i ha format govern amb el PSOE a municipis com Capdepera, Felanitx, Marratxí o Artà. D’altra banda, els regionalistes governaran a Sant Joan, sa Pobla, Muro i Sencelles amb el suport dels socialistes. Les comparacions són prou evidents: si El Pi ha enllestit 12 pactes amb el PSOE, només ho ha fet a dos municipis amb el PP -Santa Margalida i ses Salines. Per altra banda, malgrat reivindicar-se com el partit de referència del centredreta, els populars no tenen cap problema a tombar cap a la dreta si és necessari per obtenir el poder.

A més de fer públic un pacte programàtic amb Ciutadans, el PP ha aconseguit la batlia de Llucmajor gràcies al suport de l’extrema dreta: el nou govern municipal, encapçalat pel popular Eric Jareño, tindrà els vots favorables de Vox, ASI, Llibertat Llucmajor i Ciutadans, a més del regidor Raúl Domínguez, que va ser expulsat de Vox per anar fins i tot més enllà de l’ideari polític del partit.

Quan els cappares de Ciutat han de baixar a la Part Forana és que alguna cosa es crema. Campanet és el paradigma de com no sempre els partits d’esquerra congenien. Joan Font Massot (MÉS) i Mercedes Garrido (PSIB) hi varen anar a cosir ferides. Amb MÉS amb majoria simple (5 d’11) i el PSOE en segon lloc (4), el nuviatge dels socialistes amb El Pi (1) i el PP ha alarmat els ecosobiranistes que venen de quatre anys de governar en solitari. Les esquerdes de les baralles histriòniques, gairebé ancestrals, de quan MÉS es deia PSM, encara volen i han obert la porta a la configuració d’ un govern PSOE - El Pi, que MÉS ha intentat frenar explicant, porta per porta i per escrit, la seva oferta d’aliança als socialistes: 22 mesos de batlia per a la socialista Rosa Bestard i 26 per a Guillem Rosselló, una proposta proporcional al nombre de vots aconseguits.

Posat a escandalitzar-se, també ho ha fet el PP de sa Pobla criticant amb fermesa l’acord de govern que repeteixen El Pi, Independents, MÉS i el PSOE. El ‘tots contra mi’ deixa els populars a l’oposició quatre anys més, “per culpa d’en Jaume Font”, diuen els conservadors, que ha beneït “el pacte de la cadira”. Llorenç Gelabert ve de 30 anys d’afiliació al PP i ara durà la vara de comandament amb les sigles d’El Pi.

Els partits polítics creen planter. Els Independents de Son Servera venen de perdre capital humà, que ha partit per encapçalar altres formacions antagòniques com són el PP (Jaume Servera) i Unides Podem (Francesc Riera). Ambdós gaudeixen de l’experiència d’haver conviscut en un grup i treballar per al poble al marge de sigles partidistes, fins que al final cadascú ha tirat cap als seus colors, pagant la pena de passar de formar part del govern a estar a la bancada de l’oposició. Independents (tres regidors) continuarà formant part del govern municipal gràcies a la generositat del PSOE (sis regidors), reconeguda per la mateixa candidata Margalida Vives. Vives ha agraït el convit de la socialista Natalia Troya, que serà batlessa amb un grup amb el qual suma 12 anys de fidelitat mútua.

Que els pactes s’han de cuinar bé per ser vistosos ho ha deixat clar el portaveu d’Unides Podem a Manacor, Carles Grimalt. Aquest regidor ha batiat l’acord MÉS-Esquerra amb el PSOE i ell mateix com el “pacte de la pizza”, en referència al plat estrella amb el qual es va acompanyar la trobada en què es marcaren les línies del nou acord de progrés. Als ecosobiranistes, més que el “pacte de la pizza”, els agrada més anomenar-lo el “pacte 144”, pel nombre de dies que durà l’acord de govern progressista la passada legislatura a la capital del Llevant de Mallorca. El pacta acabà amb una sonada moció de censura del centredreta. El batle, Miquel Oliver (MÉS), ha repetit que el pacte actual treballarà des del dia 145.

No es pot deixar de banda el cas de Pollença. L’assemblea d’Unió Mollera Pollencina va votar sobre les preferències de pacte per decidir si tornava a donar suport a Junts Avançam (una coalició d’esquerres) o a Tots per Pollença (un partit a l’òrbita del PP). Sorprentment, el recompte de vots no es va fer públic. “Han guanyat tots”, va dir el secretari de la junta, sense especificar per quant. “Ni ho sé ni ho vull saber”, va respondre el líder municipal, Andrés Nevado, a preguntes sobre el resultat de l’escrutini, amb la qual cosa es deixava tocada la transparència del sistema democràtic del Moll.

Junts Avançam ha acabat rebent un cop baix del cap moller, que al grup de WhatsApp de Som Pollença va titllar de “palla mental” la promesa de Miquel Àngel March d’un poliesportiu per al Port. Curiosament, el darrer acord del pacte ja caducat ha deixat una milionària inversió per reformar la plaça central del Port de Pollença i tot el seu entorn, a tocar de la primera línia.

stats