Parlament
Política 21/11/2022

El Pi anticipa el vot en contra del paquet de mesures del Govern per combatre la inflació

El Parlament votarà aquest dimarts la convalidació del decret anunciat per Armengol l'octubre passat

2 min
El portaveu d'El Pi, Josep Melià, en el Parlament.

PalmaEl Pi ha anticipat aquest dilluns que demà votarà en contra de la convalidació del decret que va anunciar la presidenta del Govern, Francina Armengol, per combatre l'escalada de preus arran de la guerra a Ucraïna. El portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià, ha criticat que el decret llei "és un calaix de sastre", i sosté que l'Executiu "abusa de mala manera" d'aquesta figura legislativa. Melià afirma que, a través d'aquesta fórmula –aprovar decrets i convalidar-los al Parlament– "es restringeix el dret de participació dels grups de l'oposició".

Per la seva banda, el PP i Ciutadans no han anunciat el sentit del seu vot, però els dos partits han llançat crítiques al contingut del decret. La coordinadora autonòmica de la formació taronja, Patricia Guasp, veu amb bons ulls algunes de les mesures, especialment les enfocades als més vulnerables, però afirma que "són completament insuficients". "Manca un major alleugeriment fiscal per a les famílies, autònoms i empreses, i les mesures sobre habitatge són mínimes", ha indicat.

En el mateix sentit s'ha expressat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa. "El decret llei marca la filosofia de pagar-se la campanya electoral, i la proposta del PP és la inversa: abaixar els impostos perquè els ciutadans destinin la seva renda al que estimin convenient", ha assenyalat. El passat cap de setmana el PP va fer una conferència política que no es duia a terme des del 2015, i allà la presidenta del partit, Marga Prohens, va anunciar que bonificarà el 100% de la quota dels autònoms els dos primers anys.

La convalidació del decret llei no perilla, ja que té el suport dels tres partits del Pacte, a més del diputat de la coalició formenterenca d'esquerres, Antonio Jesús Sanz, i dels dos diputats de Més per Menorca. El portaveu parlamentari de MÉS, Josep Ferrà, ha destacat que, malgrat que les Illes tenen una posició sòlida, "es veuen amenaçades, i ha presumit d'algunes de les mesures que tenen el segell de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, com la Renda Social Garantida o el bo social tèrmic.

La portaveu parlamentària adjunta del PSIB, Silvia Cano, ha retret que el PP no voti a favor i que titlli el decret de "pagueta", quan no van criticar la injecció de 855 milions d'euros per a les empreses illenques. "El Govern intervé a favor de la població i l'interès general, i el PP posa pals a les rodes", ha lamentat Cano.

stats