Política 17/04/2019

Pedro Sánchez vol exportar a Espanya iniciatives del Govern balear

El candidat socialista a la presidència de l'executiu central es compromet a "tirar endavant" la totalitat del REB

Ara Balears
3 min
Imatges de l'acte central de campanya dels socialistes balears al Palau de Congressos de Palma

PalmaEl president del govern espanyol i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, vol exportar a Espanya mesures que s'han duit a terme a les Balears amb l'Executiu de Francina Armengol. Sánchez ha assegurat aquest dimecres que ha trobat "la inspiració" en moltes de les iniciatives que s'han aplicat a les Balears i ha anunciat que suprimirà "el copagament farmacèutic dels pensionistes, com ha fet Francina a les Illes".

Sánchez ha participat en l'acte central de campanya dels socialistes balears, el qual ha tingut lloc al Palau de Congressos de Palma amb més de 2.000 assistents i que ha estat obert pel candidat a la batlia de Palma, José Hila. Unes 200 persones no han pogut accedir a l'interior del recinte a causa de l'aforament limitat.

Les lleis mediambientals del Govern balear també han estat alabades pel president de l'executiu. "Per què no poden ser les Illes Balears l'avantguarda de la transició ecològica?", s'ha demanat Sánchez, qui també ha assegurat que, si guanya les eleccions, culminarà el desenvolupament del REB. "Queda una part del REB, i em compromet a tirar-lo endavant", ha dit entre els aplaudiments d'un públic entregat que ha interromput el míting en diverses ocasions al crit de "president, president".

Sánchez ha subratllat la promesa de Francina Armengol de fer universal i gratuïta l'educació 0-3 anys i s'ha compromès que aquesta mesura tingui "el suport del govern d'Espanya". El president ha recordat que l'executiu central ha satisfet demandes de les Balears, com "la declaració de servei públic de la connexió aèria entre Menorca i Madrid, el cable de connexió elèctrica entre Mallorca i Menorca, el conveni per construir 500 habitatges socials a Eivissa", a més de la part del REB que es va aprovar per decret llei i que conté mesures per compensar la insularitat.

Atacs a una única dreta

Els atacs a les formacions de dretes també han estat protagonistes en el parlament de Pedro Sánchez. El president ha afirmat que hi ha "una única dreta amb tres sigles", la qual vol fer a Espanya "el mateix que a Andalusia: un govern de Vox, PP i Ciutadans".

"Ara es parla molt de la moció de censura i que no som bons patriotes", ha dit Sánchez. El secretari general del PSOE ha recordat que la moció de censura "no va ser per Catalunya, sinó per la corrupció del PP".

Sánchez ha destacat algunes de les mesures aprovades per l'executiu durant els seus 10 mesos de govern, com la "pujada històrica" del salari mínim a 900 euros. "Deien que es destruiria ocupació i que hi hauria un traspàs de treballadors que es farien autònoms. Idò ha augmentat la contractació d'indefinits i la Seguretat Social ha arribat a la xifra històrica de 19 milions d'afiliats", ha comentat. "A la dreta no li agraden els divendres socials, perquè no li agraden les polítiques socials", ha continuat. Segons el president, el govern de Madrid ha demostrat "que és possible una altra manera de fer política econòmica".

La derogació de la llei mordassa i l'aprovació d'una llei per regular l'eutanàsia han estat algunes de les promeses de Sánchez, que ha finalitzat demanant el vot al PSOE, també a les persones "que mai no ens han votat".

Francina Armengol defensa la seva gestió

La presidenta del Govern balear i també candidata a la reelecció, Francina Armengol, ha defensat la seva gestió al capdavant de l'Executiu illenc i ha assenyalat que vol continuar amb la feina iniciada la pròxima legislatura. "Veníem d'on veníem, però no parlarem d'ells, perquè no es mereixen ni un minut del nostre temps", ha dit la presidenta fent referència a l'anterior govern de José Ramón Bauzá. "Hem demostrat que es poden canviar les coses", ha afegit.

Un millor repartiment de la riquesa, la lluita contra la precarietat, la diversificació de l'economia, l'allargament de la temporada turística, la facultat de Medicina, el retorn a una targeta sanitària universal, la renda social garantida, l'eliminació del copagament farmacèutic, les lleis de residus i canvi climàtic, i la pau social a les escoles han estat algunes de les fites assenyalades per Armengol, que ha destacat la importància del fet que les dones puguin assolir una igualtat real.

"Ens jugam progressar o tornar 40 anys enrere, i això no és just per als nostres fills i nets", ha dit Armengol durant la intervenció.

Contraposició de models

El cap de llista al Congrés dels socialistes per les Balears, Pere Joan Pons, ha contraposat dos models que estan en joc aquestes eleccions. "Són les eleccions de les nostres vides, les de la llibertat contra els murs, la igualtat contra la ira i la convivència contra la crispació", ha dit.

El candidat a diputat ha reclamat una gran mobilització perquè "ens jugam com volem viure, sentir, estimar i morir".

stats