El PDECat convoca consell nacional el 6 de març per decidir el seu futur

La direcció del partit es tanca aquest cap de setmana per valorar escenaris després de quedar fora al Parlament

2 min
Àngels Chacón, candidata del PDECat, presenta el lema de campanya

Quedar-se sense representació al Parlament ha deixat el Partit Demòcrata en una situació límit i en els pròxims dies haurà de decidir com afronta el futur més immediat. És per això que, després de fer una primera valoració dels resultats del 14 de febrer dilluns, la direcció del PDECat es reunirà aquest cap de setmana per valorar els escenaris de futur i ha convocat un consell nacional de la formació el 6 de març a les deu del matí. Segons diverses fonts consultades, l'ordre del dia consisteix en posar en comú la situació del partit després de quedar fora a la cambra catalana i prendre els "acords" que se'n deriven. Una de les opcions és convocar una assemblea extraordinària en els propers mesos.

Al llarg d'aquesta setmana l'expresident Artur Mas –que es va quedar al PDECat però no hi té càrrecs orgànics– ha sigut l'únic membre de la formació que ha ofert entrevistes als mitjans de comunicació sobre la situació. En una entrevista a RAC1 dimecres va apostar per la "reconciliació" amb Junts per Catalunya i no va descartar la desaparició del Partit Demòcrata. En tot cas, va deixar clar que ell no formava part dels òrgans de direcció del partit i que qui havia de prendre la decisió eren l'executiva i el consell nacional del PDECat.

Dilluns, la valoració que va fer el president del PDECat, David Bonvehí, va ser que no hi havia hagut "temps" per explicar-se prou a la ciutadania i que calia obrir un procés de "reflexió" a la formació per decidir quin rumb prendre a partir d'ara. Des del PDECat posen en valor els quatre diputats al Congrés de Diputats que tenen fruit de les eleccions del 2019, en què es van presentar amb Junts, la representació a les diputacions provincials i també les prop de 200 alcaldies. Ara bé, també admeten que no tenir representació al Parlament de Catalunya és un problema greu per al projecte. En tot cas, la formació manté que l'espai polític que volen representar "existeix" i esperen trobar la manera de representar-lo.

Des de Junts aquests dies han lamentat que s'hagin perdut els més de 70.000 vots dels Partit Demòcrata i que ara no tinguin representació al Parlament, i s'han mostrat disposats a "sumar" membres del partit d'un a un. "Sumem persones i no sigles", va assegurar ahir el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, en una entrevista a l'ARA.

La nit electoral del 14 de febrer va ser dura per al PDECat: no van arribar al 3% de vots necessaris a escala nacional per obtenir representació al Parlament i, allà on la van superar, a Lleida, es van quedar igualment sense diputat per menys de mil vots. De fet, al llarg de tota la nit hi va haver la possibilitat que el portaveu i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, acabés traient l'escó, però la fita va acabar sent impossible.

stats