Mesa de Diàleg Social
Política 10/10/2022

Patronal i sindicats donen suport al pla anticrisi del Govern

Representants dels agents socials neguen que el paquet de mesures produeixi "una economia subsidiada", com han denunciat el PP i El Pi

2 min
La Mesa de Diàleg Social d'aquest dilluns

PalmaLes patronals i sindicats de les Balears han donat suport aquest dilluns al pla anticrisi anunciat per la presidenta del Govern, Francina Armengol, la setmana passada durant el Debat de Política General. Els agents socials s'han mostrat satisfets després de la reunió mantinguda aquest matí amb l'Executiu per explicar les 25 mesures amb un valor de 200 milions d'euros, i amb l'objectiu de superar l'hivern amb la inflació i actual i l'estacionalització de gran part del sector laboral illenc.

"Les mesures van en la direcció correcta", ha afirmat el secretari general de Comissions Obreres, José Luis García. "És un paquet de mesures històric per protegir i ajudar a superar els pròxims mesos amb el menor cost possible", s'hi ha afegit el secretari general d'UGT, Lorenzo Navarro. El líder sindical ha destacat que "l'escut social de la pandèmia va certificar que de les crisis se'n surt abans i millor si protegim els llocs de treball". "És el camí a seguir, i hem traslladat al Govern que ens tindrà al seu costat", ha assenyalat Navarro.

Per la seva banda, la presidenta de la patronal CAEB, Carmen Planas, ha qualificat "d'importants" les 25 mesures. "Podem estar contents", ha incidit. Planas ha reclamat que el Govern ajudi a tenir un teixit empresarial "sanejat i competitiu per aguantar situacions com l'actual", referint-se a la guerra d'Ucraïna i l'alta inflació.

El president de la patronal d'Eivissa i Formentera (PIMEF), Alfonso Rojo, ha subratllat que "s'havien de salvar les persones, mantenir les rendes de subsistència amb una inflació alta". Així i tot, ha avisat que hi ha preocupació amb la rendibilitat de les empreses després de la temporada turística: no hi hauria tanta rendibilitat com volum de negoci.

Els agents socials han demanat la reunió del Pacte de reactivació, que agrupa patronals, sindicats, Govern i la majoria de partits polítics llevat del PP i Vox, per analitzar l'arribada dels fons europeus i la seva gestió. "S'ha d'aprofitar la conjuntura per invertir en la transformació del model", ha destacat el representant de CCOO.

A més, el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, ha obert la porta a la possibilitat d'augmentar l'escut social. "Mai hem tancat propostes de ningú, si hi ha propostes de sindicats i patronals hem quedat a continuar treballant", ha assenyalat. "Si hem de fer esforços addicionals en farem", ha continuat.

Una economia "subsidiada"

Una de les principals crítiques que van fer a Armengol la setmana passada després d'anunciar el pla de xoc, per part de PP, Ciutadans i El Pi, va ser el fet de crear "una economia subsdiada". Els sindicats i patronals han negat aquest dilluns que es pugui definir en aquests termes. "No són uns presupostos subsidiaris, sinó una bateria d'ajudes necessàries. Com més diners hi hagi al carrer i tinguin les famílies, més es reactivarà el consum", ha afirmat Rojo.

El més contundent ha estat García, que ha titllat el PP "d'irresponsable". El secretari general de CCOO ha acusat el principal partit de l'oposició de "fer demagògia quan diu que se subsidia l'economia i ha donat suport als 855 milions d'euros en ajudes directes a les empreses".

stats