Política 22/10/2019

El Parlament valida per unanimitat les ajudes als treballadors afectats per la fallida de Thomas Cook

La normativa també preveu incentius per a les empreses que contractin personal del touroperador

Ara Balears
2 min
Oficines de Thomas Cook a Palma

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts el decret llei que el Govern va aprovar el passat 4 d'octubre per donar ajudes als treballadors afectats per la fallida de Thomas Cook i les empreses que els contractin.

Els portaveus dels diferents partits han posat en evidència algunes diferències sobre política turística, però també han donat suport a les mesures per ajudar els treballadors del touroperador.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha recordat que el decret de l'executiu autonòmic preveu ajudes directes per als treballadors de Thomas Cook de 500 euros mensuals, mentre no puguin accedir a les prestacions de l'atur, per un període màxim de quatre mesos.

La normativa que s'ha validat aquest dimarts també preveu incentius per a les empreses que contractin extreballadors de Thomas Cook afectats per l'expedient de regulació de l'ocupació que posarà fi, dins el procés de fallida, a la seva relació laboral amb el majorista britànic.

Negueruela ha recordat que el touroperador té a Palma la seva seu principal a Espanya, on té amb una plantilla de 700 treballadors.

El conseller ha lamentat que la llei no prevegi una sortida per als treballadors afectats mentre no sigui realitat la disolució de l'empresa, ja que es veuen obligats a acudir al seus llocs de feina malgrat no tenir activitat i no haver cobrat les darreres nòmines.

"No és raonable", ha subratllat Negueruela, qui ha reclamat un canvi en la legislació perquè els treballadors puguin cobrar prestacions d'atur o acudir al Fons de Garantia Salarial.

El PP ha proposat que el decret validat es tramiti com a projecte de llei, però la majoria ha rebutjat aquest plantejament al ple.

El Congrés també valida el decret llei d'ajudes

La Diputació Permanent del Congrés també ha validat aquest dimarts el reial decret llei de mesures urgents per pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook, malgrat que tots els grups parlamentaris l'han considerat insuficient i poc ambiciós.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, ha assenyalat que el decret llei és resultat d'un treball intens i coordinat amb molts actors públics i privats que han impulsat el Govern a considerar "prioritari donar una resposta ràpida i extraordinària a una situació que podria suposar un enorme perjudici per al conjunt de la nostra economia".

El document inclou mesures com una línia de finançament de fins a 200 milions d'euros per a les empreses afectades, i altres de fins a 500 milions del Fons Financer de l'Estat per a la Competitivitat Turística (FOCIT) per a tot el sector o la perllongació del període d'activitat dels treballadors amb contractes fixos discontinus a les Balears i les Canàries.

stats