Política 03/03/2020

El Parlament rebutja la proposta de l'extrema dreta de derogar la Llei de memòria democràtica

Els partits del Govern, El Pi i Ciutadans hi han votat en contra i el PP s'ha abstingut

M. Ll.
2 min
El mur de la memòria del cementiri de Palma, en una imatge d'arxiu

PalmaEl Parlament ha rebutjat aquest dimarts la proposta de Vox de derogar la Llei de memòria democràtica que es va aprovar la passada legislatura. Els partits del Pacte –PSIB, MÉS i Podem–, El Pi i Ciutadans han votat en contra de la iniciativa del partit d'extrema dreta, mentre que els diputats del PP s'han abstingut. Representants de Memòria de Mallorca han assistit a la votació, juntament amb el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado.

Segons el diputat de Vox, Sergio Rodríguez, l'esquerra ha fet de la Llei de memòria democràtica "un instrument d'odi i de revenja", contrari a la "llibertat d'expressió". "La pitjor guerra és entre germans i vostès cerquen ressuscitar-la", ha afegit.

Per la seva banda, els diputats de Podem han lluït un pin antifeixista en memòria dels apàtrides que varen ser rebutjats per Franco i conduïts al camp de concentració de Mauthausen. La portaveu adjunta del partit morat, Esperança Sans, ha criticat que Vox hagi volgut "carregar-se el consens" amb el qual es va aprovar la Llei de memòria democràtica ara fa dos anys. "No oblidar no significa revenja; al contrari, significa la necessitat de recuperar la memòria i el relat d'un passat que va causar i causa tant de dolor".

La diputada de Ciutadans, Patrícia Guasp, ha criticat la iniciativa de l'extrema dreta per "oportunista". "La varen registrar el 25 d'octubre, en plena precampanya. I això no és casualitat", ha dit. "Intenten dividir la ciutadania amb una política buida per aconseguir titulars", ha afegit.

D'altra banda, el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha considerat que la proposta de Vox és "anòmala, anacrònica i injusta". "El dilema entre pau i justícia és fals. La pregunta aquí és com i quan s'aplicarà la justícia", ha subratllat.

En la mateixa línia s'ha manifestat la portaveu del PSIB, Sílvia Cano, qui ha assegurat que la proposta de Vox "és una ofensa a les víctimes del feixisme". Cano ha lamentat que, amb la seva abstenció, "el PP es deixi arrossegar per l'extrema dreta i deixi la via de la moderació".

Per part del PP, el diputat Juan Manuel Lafuente ha justificat l'abstenció del seu partit i ha afirmat que "tots els morts formen part de la història". "Es prefereix l'apologia i l'exaltació a l'anàlisi, i un costat i l'altre exposen les seves posicions sense equanimitat", ha dit. "Deixem de fer batalla sobre aquesta qüestió", ha afegit.

stats