Política 20/04/2022

El Parlament insta l'Estat a igualar l'oferta en català i castellà a les plataformes audiovisuals

La iniciativa d'El Pi ha rebut el suport de l'esquerra i l'abstenció de Ciutadans i el PP

2 min
Com podem enganyar l’algoritme de Netflix?

PalmaLa Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals del Parlament balear ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei (PNL), a proposta d'El Pi, on insten el govern estatal que el projecte de llei de l'audiovisual estableixi, en el catàleg de les distintes plataformes, el mateix percentatge mínim del castellà i la llengua cooficial. La iniciativa ha sortit endavant amb el suport dels partits de l'esquerra, i amb l'abstenció del PP i Ciutadans. Vox no ha assistit a la comissió.

Actualment, l'avantprojecte de la llei estatal estableix que el 51% del catàleg ha de ser d'obres audiovisuals europees i d'aquest, el 50% ha d'estar en castellà o en una llengua cooficial. El Pi defensa que "la garantia que una part de l'oferta sigui en català, basc o gallec depèn d'establir un percentatge mínim per a les llengües cooficials". Per tant, seria una oferta del catàleg aproximada d'un 12,5% en català i en castellà.

El Parlament també instarà l'Estat, que el projecte de llei de l'audiovisual estableixi l'obligació que, dels ingressos que les plataformes han d'aportar, la meitat vagi a la corporació de ràdio i televisió espanyola i l'altra meitat a les corporacions audiovisuals autonòmiques.

MÉS per Mallorca ha presentat una altra PNL que va en el mateix sentit que aquest últim punt, i que també s'ha aprovat en la comissió, on es reclama que el cànon previst a les plataformes de 'streaming' per finançar RTVE també inclogui IB3. L'avantprojecte de llei estableix que aquestes plataformes facin una aportació d'un 1,5% dels seus ingressos bruts pel finançament de RTVE. A iniciativa dels ecosobiranistes, el Parlament diu que aquest cànon "hauria de contribuir a finançar els serveis públics audiovisuals anomenats autonòmics, en el nostre cas IB3", segons ha destacat el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat.

stats