Política 27/05/2021

El Parlament defensa la difusió i promoció del català

El Pi tira endavant una iniciativa amb comissió amb el vot dels partits del Pacte i el suport parcial de PP i Ciutadans

ARA Balears
2 min
La Comissió d’Educació, Recerca i Cultura del Parlament de les Illes Balears

PalmaLa Comissió d'Educació, Recerca i Cultura ha aprovat una proposició no de llei (PNL) que té com a objectiu central defensar, potenciar i difondre l'ús de la llengua catalana a l'Arxipèlag. La iniciativa, elaborada per El Pi, està formada per tres punts en què es remarca la importància de garantir l'ús de la llengua catalana a la Comunitat Autònoma, protegir-la amb els mecanismes necessaris i continuar treballant per assolir els objectius marcats en matèria lingüística.

En el primer dels punts de la PNL aprovada a la comissió, que ha tingut el vot a favor de tots els partits (excepte Vox i el grup mixt, que no hi eren), la Comissió d'Educació, Recerca i Cultura ha acordat instar el Govern de l'Arxipèlag i la resta d'institucions polítiques de la comunitat a "defensar, difondre, prestigiar i promocionar la llengua catalana pròpia de les Illes Balears". El segon punt reclama la posada en marxa de mecanismes nous per donar una empenta a les polítiques a favor de la normalització lingüística. Entre d'altres, han aprovat estudiar la recuperació del Servei d'Ensenyament del Català a la Conselleria d'Educació i incrementar el suport als mitjans de comunicació elaborats totalment o parcialment en llengua catalana. Aquest punt ha rebut només els vots a favor del pacte, ja que el PP i Ciutadans hi han votat en contra.

Pel que fa al tercer punt de la proposició de no llei, s'ha acordat instar el Govern de les Illes Balears i la resta d'institucions polítiques a implementar en un termini màxim de 12 mesos les propostes aprovades pel ple del Consell Social de la Llengua Catalana, en la sessió del 5 de novembre del 2018, dins l'Informe i propostes de polítiques lingüístiques de cohesió social. Inicialment, la proposta d'El Pi era instar l'Executiu a fer-ho en 6 mesos, però després dels vots en contra de tots els partits s'ha arribat a l'acord amb els integrants del Pacte d'augmentar sis mesos més el període per complir aquests acords aprovats fa tres anys.

En la iniciativa, El Pi ha remarcat la importància de garantir tots els drets del català com a llengua oficial de les Illes Balears i ha recordat els estudis elaborats durant els darrers anys que constaten un retrocés en l'ús social de la llengua catalana, per la qual cosa s'han de prendre mesures i activar els mecanismes necessaris per evitar-ho.

stats