Política 13/09/2022

El Parlament convalida el decret per a la gratuïtat de l'etapa 2-3 anys amb l'abstenció de l'oposició

El text inclou una disposició per anticipar els fons necessaris als consells de Menorca, Eivissa i Formentera per a les bonificacions al transport

ARA Balears
2 min
El conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March

PalmaEl ple del Parlament ha convalidat aquest dimarts el decret llei de mesures urgents per garantir la gratuïtat de l'educació dels nins matriculats al tercer nivell d'Educació Infantil, als centres de la xarxa pública d'escoles infantils i la xarxa complementària.

El text, que va ser aprovat el 16 d'agost passat en un Consell de Govern extraordinari, ha tirat endavant amb 32 vots a favor dels grups PSOE, MÉS per Mallorca, Unides Podem i Grup Mixt. Per part seva, els grups PP, Ciutadans, El Pi - Proposta per les Illes Balears i Vox s'han abstingut.

En el debat, tots els grups s'han mostrat a favor de la gratuïtat en aquesta etapa, tot i que els partits de l'oposició han considerat que no s'ha negociat prou i que se n'exclou gran part dels nins de les Illes. Durant l'exposició del decret, el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha ressaltat que aquesta normativa "marca un abans i un després" a l'etapa de 0 -3 i és una mesura que "no té marxa enrere".

Es tracta d´un text que, segons el conseller, ha estat negociat amb la comunitat educativa i que comptarà amb una inversió de 18 milions d'euros. "Suposa un canvi qualitatiu perquè l'etapa de 0 a 3 anys sigui plenament educativa i arribi a la majoria de famílies", ha destacat.

Tant les escoletes públiques com les de la xarxa complementària rebran una aportació de 45.000 euros per a cada aula de 2-3 anys. Amb aquesta inversió es cobriran les despeses de funcionament d'aquestes aules en l'horari ordinari d'escolarització d'aquesta etapa, un mínim de 4 hores durant 10 mesos, la qual cosa suposa una despesa de 2.500 euros per alumne.

D'altra banda, el decret llei inclou una disposició addicional primera per anticipar als consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera els fons necessaris per a les bonificacions que s'aplicaran al transport públic fins a finals d'any. En definitiva, d'acord amb el conseller Martí March, les dues mesures –la d'educació i la del transport– "ajudaran les famílies en una situació complicada".

stats