Política 30/03/2021

El Parlament registra en el Constitucional el recurs contra els pressupostos estatals

Armengol critica que es judicialitzi la política

2 min
La ministra d'Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero

El Parlament ha complert el termini per presentar el recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat, el qual finalitzava aquest dimecres, i l'ha registrat aquest dimarts en el Tribunal Constitucional. Aquesta passa arriba tres dies després de l'aval del Consell Consultiu per tirar endavant el recurs, el qual es basa en la manca del factor d'insularitat en els comptes estatals del 2021, els primers que ho havien d'incloure segons el decret llei del Règim Especial de les Balears (REB) que es va aprovar el febrer de 2019.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet referència en el ple del Parlament al recurs i a l'incompliment del REB, després d'una pregunta del diputat d'El Pi, Josep Melià –cal recordar que la iniciativa del recurs va ser presentada per El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, amb el suport del PP i Ciutadans–. Armengol ha criticat "la judicialització de la justícia", que ha considerat "una estratègia equivocada", i ha comentat que el Govern ha aconseguit "recursos extraordinaris" per fer front a la crisi social i econòmica de la pandèmia "des del rigor, el compromís, el diàleg i el consens".

"Sempre hem defensat el que és just per aquesta Comunitat Autònoma, i una de les nostres funcions és tenir el màxim possible de recursos", ha continuat la cap de l'Executiu, la qual també ha recordat els 435 milions que han arribat a les Illes del fons extraordinari covid de l'Estat i els 300 milions del fons React-EU, a més dels 855 milions d'ajudes directes per a pime i autònoms. Malgrat que Armengol ha assegurat que continuarà demanant que es compleixi el REB i que es reformi el sistema de finançament autonòmic, la presidenta també ha recordat que la situació a causa de la pandèmia és "extraordinària".

Per la seva part, Melià ha recordat que aquests recursos "són instruments extraordinaris", mentre que el REB és una eina "estructural", que va més enllà de la pandèmia. "Vol dir que els recursos del REB no són més necessaris que mai?", ha demanat el representant d'El Pi, el qual ha destacat el suport del Consell Consultiu al recurs.

Cs reclama ajudes immediates

D'altra banda, la diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha exigit que les ajudes directes aprovades pel govern espanyol arribin "de manera immediata" a les empreses i autònoms de les Illes. "Hem esperat dotze mesos per tenir les primeres ajudes directes de l'executiu espanyol, i ara s'ha de garantir que arribin com abans millor", ha dit Guasp, que ha justificat l'abstenció del partit taronja en la votació del decret de les ajudes perquè "el paquet global es considera insuficient". "Necessitam 11.000 milions d'euros només d'ajudes directes", ha afegit. Guasp també ha criticat que el decret no hagi concretat cap termini perquè arribin aquests recursos. "Amb sort, hi seran a començaments de l'estiu", ha afirmat. "Li han dit quan faran la transferència? Quins terminis hi ha per fer la convocatòria? Quins recursos posarà en marxa per agilitzar el procés?", ha demanat.

Per la seva part, Armengol ha recordat que el Govern s'ha reunit amb agents socials i partits polítics per explicar com funcionaran les ajudes i que es contractaran "col·laboradors externs" per agilitzar el procés. La presidenta també ha assenyalat que s'està treballant amb el govern espanyol per tenir les dades de les empreses "el més ràpid possible".

stats