Política 01/07/2020

El Parlament condemna el vandalisme contra les estàtues de Juníper Serra

Tots els grups llevat de MÉS per Menorca han acceptat l'esmena presentada pel PP a la PNL per condemnar els atacs racistes als Estats Units

E. Navarro
2 min
El Parlament balear

PalmaEl Parlament balear ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei (PNL) proposada pel PSOE-PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem per condemnar els atacs racistes als Estats Units. A més, els grups parlamentaris han acceptat, amb només el vot en contra de MÉS per Menorca, una esmena presentada pel Partit Popular per condemnar també els atacs vandàlics contra les estàtues de Juníper Serra a Petra i Palma.

"Mai enderrocarem el racisme esbucant una sola estàtua", ha dit la diputada popular Marga Duran, defensant l'esmena. Ha defensat que "ara, amb els mòbils a la mà, des del segle XXI, no podem jutjar els actes dels segles passats sense tenir en compte el seu context històric", i que "el racisme es cura amb cultura i amb respecte". Amb tot, ha destacat la "labor integradora, positiva i humanitària de Juníper Serra".

El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha argumentat el vot en contra de l'esmena dels populars perquè considera que és "embrutar aquesta PNL sobre un tema gravíssim com el racisme i l'estigmatització d'un col·lectiu que arriba fins al maltractament per part de les forces armades, amb un problema que no m'atreviria a dir ni d'ordre públic, sinó d'urbanitat, consistent a pintar estàtues". "A nosaltres ens sembla que fa malbé la PNL", ha reblat. Així mateix, Castells ha deixat clar condemnen els fets vandàlics, i que el seu grup "segurament" donaria suport a una PNL en aquest sentit si els populars la presentassin.

"Serra té més llums que ombres, així ha estat avaluat pel conjunt de la societat mallorquina", segons ha defensat el diputat del PSOE-PSIB, Joan Ferré. En la línia de l'exposició de Duran, Ferré ha dit que "no podem aplicar un revisionisme històric a fets produïts en l'edat moderna", però ha matisat que "sí que ho hem de fer" sobre els fets produïts durant el Franquisme.

D'altra banda, el socialista ha explicat la PNL com "una condemna sense pal·liatius als atacs violents i excessos policials als Estats Units", i també un suport a les "protestes pacífiques que clamen per un canvi d'ordre social". També ha manifestat la posició en favor del seu grup per "restablir la pau a les ciutats, però sense accions bel·licistes com les propugnades per Donald Trump".

Juanma Gómez, diputat de Ciutadans, ha afegit una reflexió que ha fet referència als disturbis en les manifestacions del moviment antiracista perquè considera que també s'hauria de condemnar "la instrumentalització i l'aprofitament de molts radicals i entitats antisistema, que aprofiten manifestacions pacífiques per provocar altres fets de violència". S'ha mostrat a favor de l'esmena sobre les estàtues de Serra, "perquè està molt vinculada a la intolerància, a la violència i a la radicalització".

Lina Pons, d'El Pi, ha exposat que no només s'ha de posar el focus en els Estats Units, sinó també "a tots els racons de la nostra Comunitat, perquè també estigmatitzam a casa nostra". La diputada s'ha mostrat a favor de l'esmena del PP perquè "tombant estàtues s'encén el problema, es radicalitza, no se soluciona", ha opinat, tot cridant "al seny" dels representants polítics "que no tenen en compte la responsabilitat política que tenen quan encenen el personal".

stats