Política 11/02/2021

El Parlament balear reclama al govern espanyol que retiri les distincions als torturadors franquistes

Vox és l'únic partit que hi ha votat en contra

1 min
Ple del Parlament

El Parlament de les Illes Balears reclamarà al govern espanyol que retiri les condecoracions i recompenses als torturadors franquistes. Aquest dijous la Cambra ha aprovat una proposició no de llei, amb els vots a favor del PSIB, MÉS per Mallorca, Podem, El Pi i Ciutadans, l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox, per exigir a l'executiu central que revoqui "definitivament" les distincions concedides per l'Estat a funcionaris i autoritats de la dictadura franquista que van fer actes manifestament incompatibles amb els valors democràtics i els drets humans.

La diputada de Podem –partit que ha impulsat la proposició no de llei– Esperança Sans ha remarcat que anualment el govern espanyol "gasta milions per recompensar els torturadors", i ha recordat que fa anys que diferents organismes internacionals reclamen a l'Estat que retiri aquestes distincions i investigui els casos de tortures, desaparicions forçoses i morts. Sans ha defensat la importància de retirar no només les condecoracions, sinó també les pensions que reben alguns funcionaris i autoritats de la dictadura franquista.

En la proposició no de llei el Parlament de les Illes Balears reclama també al govern espanyol que els enviï els expedients i tota la documentació dels funcionaris i autoritats que reberen medalles, condecoracions, honors i qualsevol altra distinció durant el franquisme i han estat denunciats per tortures.

stats