Política 19/12/2019

El Parlament aprova els pressupostos per al 2020

Malgrat les crítiques a la distribució de l'ecotaxa i al plus dels alts càrrecs, els comptes tiren endavant sense ensurts

Maria Llull
2 min
El Govern i els partits que li donen suport celebren l'aprovació dels pressupostos

PalmaEl Parlament ha donat llum verda a la Llei de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2020 després de tres dies que han suposat 31 hores d'intens debat. L'Executiu presidit per Francina Armengol gestionarà l'any que ve uns comptes de 5.893 milions d'euros, 435 més que l'any passat (un 8% més).

Aquests pressupostos han estat marcats per la polèmica entorn de la distribució de l'ecotaxa i el plus d'habitatge dels alts càrrecs del Govern. Però, malgrat l'esmena de Més per Menorca per limitar el plus només als residents a les Balears, i la petició dels ecosobiranistes menorquins per votar de manera separada l'apartat de l'impost de turisme sostenible, els comptes han tirat endavant sense ensurts.

De les 662 esmenes que s'han debatut durant els tres dies de ple, se n'han aprovat 16, la majoria amb transaccions. En total, s'han incorporat 168 de 864 esmenes presentades, un 19,4%, 54 de les quals han estat dels grups de l'oposició. De les incorporades en el ple, tres han estat del PP, tres de Ciutadans, cinc d'El Pi i cinc de Més per Menorca.

La portaveu del PSIB, Sílvia Cano, ha destacat que es tracta dels pressupostos "més socials de la història de les Balears" i n'ha valorat positivament l'aprovació "en temps i forma" i que les Balears hagin estat una de les primeres comunitats autònomes a haver enllestit els comptes del 2020. Segons Cano, "es constata que hi ha l'estabilitat política necessària per tirar endavant els compromisos assolits en els Acords de Bellver".

La diputada socialista ha atacat les esmenes de l'oposició per "vendre fum i tirar de deute". "El projecte del PP és el de la morositat, amb propostes contraindicades per l'AIReF", ha destacat. Cano també ha subratllat que, durant la tramitació, s'ha incorporat gairebé el 20% de les esmenes que han presentat els grups parlamentaris.

El cap de l'oposició, Biel Company, ha criticat que les intencions de "consens i diàleg" del Govern "no s'han traduït en fets" i que "un 97% de les esmenes" dels populars "han estat rebutjades". "Aquests pressupostos comencen amb un bon forat que no han estat capaços de corregir", ha continuat Company. El líder popular també ha lamentat que el Govern no hagi volgut "tornar a l'esperit de l'ecotaxa" i que hagi mantingut el finançament del metro i del Conservatori de Maó amb fons de l'impost de turisme sostenible. Company ha criticat, a més, l'augment de despesa corrent i la minva de les inversions en "època de crisi".

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha lamentat que els grups que donen suport al Govern "hagin aprovat només esmenes de mínims, amb el clar objectiu de disfressar i dissimular el bloqueig constant contra l'oposició". Segons Guasp, "l'Executiu d'Armengol i Podem ha quedat retratat aprovant i mantenint un sobresou de 22.000 euros per a alts càrrecs i assessors, tot i que hi ha disponibilitat pressupostària, com han arribat a admetre" en el ple.

A més, Guasp ha qualificat els pressupostos d'"irreals, irresponsables i imprudents", elaborats sobre una base d'"ingressos ficticis". "La senyora Armengol haurà de retallar el 2020 aquests pressupostos o apujar els impostos", ha dit.

Però la diputada taronja també ha tingut crítiques per al PP i Vox, els quals han fet "política ficció" amb "esmenes sobredimensionades". Guasp ha recordat que el PP volia treure dels pressupostos una partida obligatòria destinada al pagament del deute, mentre que Vox s'ha dedicat a eliminar direccions generals i organismes sencers com IB3 i IB Dona.

stats