Fiscalitat
Política 09/03/2023

El Pacte vol crear una taxa per a la utilització dels jets privats a les Illes

La iniciativa de Podem, secundada pels socis de govern, pretén gravar les emissions de diòxid de carboni per compensar els danys mediambientals

1 min
Més 50 jets privats han arribat a Eivissa durant el cap de setmana

PalmaEl Pacte, a proposta d'Unides Podem, ha registrat una proposició no de llei en el Parlament per dissenyar una taxa pròpia sobre les emissions de diòxid de carboni dels jets privats, i compensar així els danys mediambientals. Aquest impost es destinaria a fomentar la transició energètica a les Illes, segons indica la proposta.

"Dues hores de vol d'un jet privat equivalen a les emissions que genera una persona a Espanya durant un any. És hora de frenar-ho", ha afirmat la vicepresidenta del Parlament per UP, Gloria Santiago, impulsora de la PNL. "Els jets els utilitza l'1% més ric de la població, que té capacitat per afrontar una taxa que compensi el dany irreversible que causen en la qualitat de l'aire", ha afegit.

L'auge de la presència dels jets privats a les Illes, molt vinculat a l'espectacular increment del turisme de luxe, ja ha portat a la creació de plataformes que reclamen una limitació. Aquest és el cas d'Eivissa es Rebel·la, amb la iniciativa Prou Jets Privats. L'aeroport de l'illa pitiüsa és el líder d'Espanya en el nombre de jets al llarg de la temporada alta, i el tercer d'Europa. En total, al llarg de l'any, es comptabilitzen uns 12.000 moviments, segons explica el Pacte.

Cal recordar, però, que les competències en aeroports són exclusivament estatals, tot i que la majoria de partits illencs reclamen una cogestió, com marca l'Estatut. En aquest sentit, les formacions del Govern insten el govern espanyol a exigir a Europa una taxa sobre la utilització dels jets privats professionals i amb finalitats personals, a més d'habilitar un espai per limitar o prohibir el trànsit de jets en els aeroports illencs.

stats