Política 21/10/2020

Els socis del Pacte reclamen a Armengol més pressió sobre el govern de Sánchez

Mentre que Podem demana una regulació dels preus del lloguer, MÉS per Mallorca proposa la sobirania fiscal com a via per assolir un finançament just de les Balears

Maria Llull
3 min
El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, durant el debat

PalmaEls socis del Pacte han reclamat aquest dimecres a Francina Armengol que pressioni més el govern de Pedro Sánchez per aconseguir una reforma del sistema de finançament autonòmic (MÉS) i per lluitar per la limitació dels preus de lloguer (Podem). Durant la seva intervenció en el Debat de Política General, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha exigit que la crisi no sigui una excusa perquè "les reivindicacions justes de finançament quedin en un calaix". El diputat ecosobiranista ha alertat que la paciència de la societat de les Illes amb l'Estat "no és infinita" i ha indicat que fan falta decisions "de manera immediata".

"L'espoli, l'abús i el maltractament de Madrid continuen de manera sistemàtica", ha dit Ensenyat, que ha qualificat d'"injust i pervers" l'actual sistema. El portaveu de MÉS ha defensat "la sobirania fiscal com a única via per posar fi a l'asfíxia econòmica". "Menys endeutament i més finançament", ha reclamat.

Ensenyat ha recordat que, malgrat que el PSOE i el PP de les Illes tenen diputats a Madrid, no s'ha resolt un dels principals problemes estructurals de l'Arxipèlag. "No és l'hora de les excuses. Amb això no es paguen la sanitat, l'educació i la cobertura social. Es paguen amb doblers, i cada any n'arriben menys", ha afegit. Per això, el portaveu ecosobiranista ha demanat contundència a la presidenta del Govern per "canviar el nostre sistema de finançament i per posar fi al deute històric que arrossegam des de fa anys".

Dels actuals 9.000 milions de deute, Ensenyat ha assenyalat que "5.000 milions són producte de l'infrafinançament crònic" de les Illes. "I això sense tenir en compte la reiterada marginació en les inversions territorialitzades de l'Estat, ja que any rere any assistim a la construcció de noves infraestructures pertot arreu, mentre que aquí esperam per fer arribar el tren fins a Artà", ha continuat.

Un canvi de model productiu ha estat una altra de les reivindicacions d'Ensenyat durant la seva intervenció. "L'actual és un model caduc que ens condemna i limita el nostre futur col·lectiu", ha dit, a més de recordar la proposta de MÉS de fer decréixer el turisme i la construcció "en favor de la resta de sectors".

D'altra banda, Ensenyat també ha proposat un cordó sanitari als grups parlamentaris per evitar l'avanç dels postulats de l'extrema dreta i ha posat com a exemple la iniciativa de les forces polítiques basques de no participar en el debat de les seves iniciatives al Parlament basc. "No ens podem permetre normalitzar el feixisme. És una amenaça per a la democràcia i el nostre autogovern", ha dit el diputat ecosobiranista, a més de dirigir-se directament als partits de la bancada de la dreta: "Quan es perd la vergonya, és difícil recuperar-la", ha afirmat.

A més de reclamar que les Balears guanyin un espai a Europa "sense intermediaris", Ensenyat ha reivindicat els Acords de Bellver i l'impuls dels objectius que el Pacte va fixar quan va començar la legislatura. "La pandèmia no ha anul·lat els objectius estratègics", ha dit, i també ha remarcat que la sortida de la crisi ha de ser "per l'esquerra". D'altra banda, el portaveu ecosobiranista ha reiterat la necessitat de treballar per aconseguir "més i millor autogovern" per a les Illes.

L'emergència climàtica, l'impuls a l'agenda feminista i la defensa del català han estat altres eixos que han centrat el discurs d'Ensenyat, que ha reclamat al Govern "la plena normalització lingüística".

Que el lloguer no superi el 30% dels ingressos de les famílies

Per la seva part, la diputada de Podem, Esperança Sans, ha demanat a Francina Armengol que "ajudi a convèncer els seus companys a Madrid" perquè el govern espanyol reguli "com abans millor" els preus del lloguer. Segons Sans, és vital que "aquest preu no superi el 30% dels ingressos de les famílies". Sans ha convidat Armengol a ser valenta perquè faci "un front comú per modernitzar les Balears i aprofiti l'oportunitat per diversificar el model productiu de les Illes".

La diputada de Podem, Esperança Sans

"Tenim una responsabilitat davant del govern espanyol perquè en formam part", ha dit Sans. Per això, ha afegit, "hem de ser igual de reivindicatius com si no governàssim per aconseguir els millors beneficis per a les Balears".

La diputada morada també ha incidit en la necessitat de diversificar el model econòmic i de reforçar l'estat del benestar, així com en la vigència dels Acords de Bellver. "Compartim el camí i l'objectiu i la pandèmia no ens en pot fer perdre el compliment", ha subratllat. Segons Sans, "diversificar el nostre model econòmic no significa renunciar al turisme, sinó reconèixer una feblesa i voler ampliar el nostre model potenciant altres sectors".

A més, Sans ha retret al PP les seves lliçons de gestió quan en l'anterior crisi els populars varen fer "retallades, polítiques austericides, acomiadaments massius, aministies fiscals i rescats a la banca i a empreses.

stats