Política 23/06/2014

Pablo Iglesias, sobre Catalunya: "Per què tenim tanta por de preguntar a la gent?"

El líder de Podem defensa el dret a decidir en una conferència al Ritz de Madrid però avisa que CiU "és molt similar a PP i PSOE"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Podem, Pablo Iglesias, a l'hotel Ritz de Madrid. EFE

MadridEls esmorzars informatius són tota una institució a Madrid. Discursos llegits de màxim mitja hora, cafè barat en tasses de porcellana i poc temps per a les preguntes. Els escenaris acostumen a ser tres: el Palace –davant del Congrés–, l'Intercontinental i el Ritz. Justament en aquest últim hotel, el més sumptuós, aquest dilluns el conferenciant ha penjat l'americana i la corbata enmig d'una gran expectació de "la casta", tal com anomena Pablo Iglesias al sistema que governa a Espanya i que acostuma a estar representat en els esmorzars organitzats per Nueva Economía Fórum, patrocinats per Red Eléctrica Española, BT i Asisa.

A diferència de la majoria de mítings, el líder de Podem ha fet un repàs a la història de la crisi financera global en un discurs titulat 'Recuperar la democràcia' de més de mitja hora en què no ha llegit perquè "si no es perd el 'swing'". Ha dedicat la primera part del discurs a matisar per què ha acceptat la invitació en aquest espai. "Sóc conscient de la certa expectació que ha generat aquest esmorzar: sembla que alguns només m'imaginen aquí entrant amb un grup de militars per nacionalitzar l'hotel i expropiar els visons a les senyores", ha puntualitzat de forma irònica.

I tot seguit s'ha posat a desmuntar el Ritz: "Aquest hotel és una magnífica representació de les contradiccions que viu el sud d'Europa i un magnífic lloc, insisteixo, per fer una conferència com aquesta". En aquest sentit, ha recordat que algunes habitacions sobrepassen els 1.200 euros, mentre que alguns sous d'ajudant de cuina al Ritz, segons Infojobs, són de 1.200 euros al mes.

I tot seguit ha volgut extrapolar la idea a l'audiència, repartida en diferents taules, i alguns que el seguien des d'un altre saló per causa de les limitacions de l'espai, que presideix una gran làmpada d'aranya. "Des d'aquesta tribuna segur que hi ha periodistes o camarògrafs que no arriben als 1.000 euros al mes, mentre que hi ha assistents a qui la roba que porten potser suma fins a 3 salaris mínims a Espanya", ha afegit.

Dret a decidir i dur atac a CiU

Sobre el dret a decidir a Catalunya ha tornat a insistir que hi està d'acord, tot i que ell no desitja la independència del país. "Per què tenim tanta por de preguntar a la gent? ¿No són majors d'edat per almenys expressar la seva opinió?", ha preguntat als assistents.

Però sí que, d'altra banda, ha llançat un dur atac a CiU. "No pensin que de les meves paraules es tradueix cap simpatia pel senyor Mas. Els senyors de CiU són molt similars als del PP i el PSOE –ha puntualitzat–. Els que privatitzen, els que estan d'acord que els poders exteriors segueixin dominant, no poden dir que defensen la sobirania. Al meu entendre, els senyors de CiU no tenen més pàtria que els seus diners".

Sobre el nou rei Felip VI, ha dit que no podrà fer de mitjancer en l'encaix de Catalunya amb Espanya perquè "no té cap competència", ja que no pot discutir "sobre responsabilitats de la política".

A una pregunta del públic sobre ETA ha explicat que el terrorisme etarra "va provocar molt de dolor" però que té "una base política", ja que si no no s'entendria que tant Aznar com González s'hi haguessin "assegut a negociar".

"L'heroi del 25-S" l'acusa de vincles amb Veneçuela

Finalment, Alberto Casillas, el cambrer que es va fer famós el 25-S quan va protegir manifestants que participaven en la protesta "Rodeja el Congrés" de la policia, ha tallat Pablo Iglesias mentre responia preguntes acusant-lo de col·laborar amb Veneçuela i de ser també responsable de la repressió que ha viscut la seva filla, estudiant de comunicació, en les manifestacions contra el president Nicolás Maduro. Casillas també ha acusat Iglesias de ser responsable que la seva dona no tingui paper de vàter ni pugui comparar pollastre. Segons ha dit, havia viscut 25 anys a Veneçuela. Un membre de seguretat se l'ha endut de la sala.

Iglesias, després, ha matisat que el govern de Veneçuela mai li ha pagat, que no havia assessorat mai ningú sobre repressió, i que s'ha de respondre i escoltar la gent preocupada per aquestes qüestions.

stats