Política 26/06/2019

L'oposició critica la "manca de concreció" del discurs d'Armengol i qualifica el Pacte de "retrocés"

Podem assegura que l'acord de Govern està tancat a les Balears malgrat l'estira-i-arronsa de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez a Madrid

Maria Llull
2 min
Francina Armengol, amb Mae de la Concha i Juan Pedro Yllanes, de Podem.

PalmaEls partits de l'oposició han criticat la manca de concreció del discurs d'investidura de Francina Armengol, encara que amb els lògics matisos ideològics. Mentre que el PP s'ha limitat a assenyalar que "sembla que no ha governat aquests quatre anys" i ha anunciat que Biel Company serà l'encarregat de donar la rèplica a la candidata socialista, Ciutadans ha qualificat el Pacte de "retrocés". "El PSIB és còmplice del segrest de les institucions", ha apuntat la diputada de Cs, Patrícia Guasp, qui ha acusat els socialistes d'estar "escorats cap a l'esquerra" i abraçar el nacionalisme de MÉS i el populisme de Vox.

"Estam cansats de les imposicions lingüístiques i de l'intervencionisme del Govern", ha continuat Guasp. La diputada taronja també ha indicat que el seu partit no està d'acord amb el lloc que la Mesa del Parlament li ha assignat. "Ens han col·locat al galliner, darrere el PP. Però els nostres cinc diputats haurien d'estar asseguts al centre, que és on ens han col·locat els ciutadans", ha comentat.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, també ha lamentat la manca d'autocrítica del discurs d'Armengol i ha assenyalat que espera que aquest dijous hi hagi "un mínim desenvolupament de les propostes" de la candidata socialista. "Necessitam més concreció. Com serà, per exemple, el decret sobre habitatge?", ha demanat Font. El portaveu regionalista també s'ha mostrat preocupat per l'anunci de possibles limitacions turístiques. "Cal un millor turisme i una millor indústria, no menys", ha indicat. Font no ha volgut dir quin serà el vot del seu partit aquest dijous.

Jorge Campos, portaveu de Vox, ha qualificat les polítiques del Pacte de "sectàries i radicals" i ha assenyalat que els partits "d'extrema esquerra" volen "arruïnar el règim constitucional".

L'esquerra, satisfeta amb el discurs

Tant Podem com MÉS per Mallorca s'han mostrat satisfets amb el discurs de Francina Armengol. "Ha resumit a la perfecció els acords de Bellver", ha indicat la diputada de Podem Mae de la Concha. De la Concha ha assegurat que el Pacte està tancat a les Balears malgrat l'estira-i-arronsa de Pablo Iglesias i Pedro Sánchez a Madrid. "El camí està marcat aquí", ha afirmat.

El líder de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, qui serà el nou senador autonòmic amb molta probabilitat, espera que el Pacte "continuï les polítiques que es varen iniciar la passada legislatura".

El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha subratllat que el seu partit comparteix "la visió de futur" del discurs d'investidura, i ha valorat positivament que es vulgui donar més poder als consells insulars. El que sí que ha criticat és la manca d'explicacions respecte dels recursos d'inconstitucionalitat del govern de Sánchez a les lleis balears de canvi climàtic i de residus.

Per la seva banda, Sílvia Tur, de Gent per Formentera, ha assegurat que el seu serà un suport vigilant perquè el Govern tingui en compte "les feines prioritàries per Formentera que formen part de l'acord".

La diputada socialista Sílvia Cano ha demanat "el vot favorable" per a Francina Armengol, "la candidata més sòlida" i "amb un projecte de país".

stats