Política 15/11/2020

Ofensiva de Ferraz per justificar el sí de Bildu als pressupostos: "Han estat més responsables que el PP"

El PP i Cs insisteixen en les crítiques i acusen el govern espanyol de "blanquejar" el "terror"

M.t.
2 min
José Luís Ábalos (PSOE), en una imatge d'arxiu

BarcelonaOfensiva coordinada de ministres i dirigents del PSOE davant l'allau de crítiques de les dretes i diversos barons socialistes per l'anunciat suport d'EH Bildu als pressupostos estatals. Si aquest dissabte la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo recordava que el PP també "ha arribat a acords" amb l'esquerra abertzale altres vegades, vint-i-quatre hores després són els ministres José Luis Ábalos i Fernando Grande-Marlaska, i la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, els qui treuen ferro a l'entesa amb la formació d'Arnaldo Otegi. Un previsible pacte que Ferraz, més enllà d'emmarcar en la normalitat, justifica per la negativa dels populars a facilitar els comptes.

"Si el PP hagués estat a l'altura de les circumstàncies, no estaríem parlant d'això", afirma Ábalos a El País. En una entrevista en què set de les dotze preguntes tenen a veure amb aquest tema, el titular de Foment al govern de Pedro Sánchez considera que els abertzales han tingut més "visió" i "responsabilitat" que els de Pablo Casado, i valora positivament que hagin rebutjat l'actitud "obstruccionista" dels populars i Vox. "Que Bildu doni suport als pressupostos, o que ho faci Ciutadans o ERC, forma part de la normalitat democràtica d'aquest país", s'hi suma Lastra en declaracions a Eldiario.es. "És un èxit de la democràcia espanyola que l'esquerra abertzale sigui a les institucions fent política", afegeix.

El fantasma d'ETA ha estat en els últims dies el recurs principal dels atacs al govern espanyol per l'acostament del partit basc. Ábalos remarca, en aquest sentit, que "afortunadament fa molt temps que vam superar el terrorisme". "És evident que hi ha pàgines que [EH Bildu] haurien de rebutjar i condemnar de manera expressa", diu, però afegeix que "també hem de reconèixer que durant anys els vam demanar que s'integressin dins d'una legalitat i, un cop ho fan, hem d'assumir que són part d'aquesta representació popular". El ministre, amb tot, afirma que els d'Otegi fan més "esforç" per "normalitzar" la situació que el PP, que "s'instal·la" en "temps que tots volem superar".

Recuperant el retret de Calvo, el també secretari d'organització del PSOE no s'està de recordar que "la dreta, i que, durant el mandat de l'expresident espanyol José María Aznar va tenir lloc "el màxim acostament de presos terroristes"Marlaska ho nega a La Vanguardia

a Twitter

Arrimadas: "Bildu no es pot comparar amb Vox"

una altra entrevista a La VanguardiaNo comparem. Per a mi Bildu no es pot comparar amb cap altre partit".

stats