Política 26/11/2019

Núria Riera: "M'heu desmuntat la rèplica"

El ple del Parlament ha aprovat quatre dels set punts de la moció presentada per la diputada popular, qui s'ha sorprès pel "to conciliador" del debat

Elena Navarro
3 min
Núria Riera durant el Ple del Parlament, aquest dimarts

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat quatre dels set punts de la moció presentada per la diputada popular Núria Riera, fent palès que el Govern i oposició estan d'acord amb bona part de la política cultural plantejada per l'Executiu balear. La mateixa Riera ha expressat: "M'ha sorprès positivament el to conciliador, m'heu desmuntat una mica la rèplica".

En concret, el ple ha aprovat els punts 2, 3, 4 i 6, que insten el Govern a aprovar una llei reguladora de les indústries culturals, a desplegar i aplicar la llei de mecenatge cultural el primer trimestre del 2020, a modificar la Llei d'arxius i patrimoni documental de les Illes Balears i a dotar adequadament amb personal i recursos les instal·lacions culturals.

En canvi, ha rebutjat el punt 1, que demanava revisar la política de nomenaments de càrrecs i assessors culturals per garantir-ne la preparació per al càrrec; el 5, que instava el Govern a no finançar la Caixa de Música amb fons de l'ecotaxa, i el 7, que demanava revisar els procediments i requisits de les ajudes i subvencions culturals per agilitzar-ne la tramitació, i establir mecanismes de control perquè no siguin "polititzades ni tendencioses".

El Partit Popular ha rebutjat les dues esmenes de modificació presentades, una del PSIB al punt 7, perquè només constàs la primera part de la petició en referència a les mesures per agilitzar les subvencions, i l'altra de Vox al punt 5, per aturar la construcció de la Caixa de Música i, en canvi, promoure la col·laboració publicoprivada per a l'activitat de l'Orquestra Simfònica.

La precarietat, secundària al debat

Només Esperança Sans, d'Unides Podem, ha introduït en el debat la necessitat de combatre la precarietat en el sector cultural i d'assegurar els drets dels treballadors de la cultura, perquè ha trobat a faltar que es parli d'aquesta qüestió en el primer punt de la moció. Per la seva banda, Núria Riera, en el torn de rèplica, ha assegurat que hauria votat a favor d'una esmena en aquest sentit si Unides Podem l'hagués presentat.

A més, Riera ha recriminat al Govern que encara no hagi comparegut al Parlament la delegada de Cultura, Catalina Solivellas, tot i la petició del seu partit. La socialista Helena Benlloch ha respost que Solivellas està esperant que el Parlament l'habiliti, cosa que encara no s'ha pogut fer pels debats dels pressupostos. Solivellas no ha estat present en aquesta moció per motius d'agenda, segons han informat fonts de la Conselleria de Presidència. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha entrat a la sessió durant la darrera intervenció, de Sílvia Tur (Mixt - Gent per Formentera).

El Govern demana la compareixença extraordinària de Solivellas

La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat ha presentat aquest dimarts una sol·licitud d'inclusió prioritària en l'ordre del dia del Parlament la compareixença de la delegada de Cultura davant la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals, demanada pels tres diputats del grup popular adscrits en aquesta comissió. Fonts de la Conselleria asseguren que en cap cas la delegada està evitant presentar-s'hi, sinó que no ho ha pogut fer pel calendari del Parlament.

A més de Solivellas, el PP va demanar a final de setembre la compareixença de dos alts càrrecs del Govern més per justificar la idoneïtat del càrrec: la directora general de Sobirania Alimentària, Paula Valero, i la secretària autonòmica d'Universitat, Investigació i Política Lingüística, Agustina Vilaret. Tant Vilaret com Valero ja hi han comparegut.

stats