PALMA
Política 22/06/2018

Noguera defensa un projecte de Palma a llarg termini

Ho exposà en el darrer Debat de l’Estat de la Ciutat

Aina Riera Serra
3 min
Regidors de l’equip de govern durant el darrer Debat de l’Estat de la Ciutat.

Palma“L’esforç de la política consisteix a fer atractius els mateixos valors que voldríem en els nostres amics: la neteja, l’aspecte modern, la generositat, la cortesia, l’honestedat, la paciència, la sinceritat, la simpatia i l’afabilitat”. Amb aquestes paraules del sociòleg nord-americà David Riesman, el batle de Palma, Antoni Noguera, va iniciar el seu discurs en el darrer Debat de l’Estat de la Ciutat, aquest dimarts.

La sala de plens era plena de gom a gom i va comptar amb la presència de representants d’associacions veïnals així com d’autoritats del Govern balear.

Noguera va voler defensar el seu projecte de Palma a llarg termini, justificant així que alguns dels projectes que estan sobre la taula, com ara el tramvia, la remodelació del passeig Marítim, el bosc urbà que es vol fer a l’antic canòdrom o el pla per convertir el Nou Llevant en un districte creatiu, que ja s’estan desenvolupant però encara no tenen cara i ulls.

L’oposició no va deixar escapar l’oportunitat de descriure la ciutat que Cort projecta com a “idílica”, amb paraules del Partit Popular, “ficció”, amb paraules de Ciutadans i de parlar més de futuribles que d’accions concretes i reals.

El discurs del batle, que va durar 40 minuts, es va estructurar en cinc parts, que són alhora els cinc pilars sobre els quals Cort vol treballar: la cultura com a eix transformador, la mobilitat sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, la diversificació econòmica i una ciutat més justa. En aquest sentit, Noguera va fer referència a la Caixa de la Música, que serà la futura seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (al Nou Llevant), el foment del transport públic amb la renovació de la flota amb 30 busos més de l’EMT, l’impuls del Pla de prevenció de residus, la Llei de zonificació per evitar la massificació turística o la feina de l’Oficina Antidesnonaments, que n’ha aturat enguany 1.182.

També va anunciar el desmantellament de Son Banya, que es durà a terme el juliol, en una primera fase, i al setembre, en segon lloc.

L’oposició va centrar la seva crítica en la brutor de la ciutat. “Han convertit la ciutat de Palma en un abocador”, va declarar la portaveu del Partit Popular, Marga Durán, qui va criticar que Emaya hagi anul·lat el servei de recollida d’andròmines. També va recriminar a Cort la seva política d’escoletes de 0-3 que va descriure com a “mediocre i conformista” i que obliga prop de 500 famílies a quedar-se sense plaça cada any.

Durán insistia en els 342 dies que queden de legislatura per advertir dels projectes encara pendents. Reien des de les seves cadires quan Noguera els parlava d’un “pacte de govern fort”. Segons els populars, si l’esperada ordenança cívica no s’ha aprovat encara és a causa de les desavinences internes dins l’equip de govern. “És el preu de dependre de partits radicals”, va sentenciar la portaveu popular.

D’altra banda, Ciutadans va tornar a demanar la derogació de la zonificació que prohibeix el lloguer turístic a Palma, una proposta que no va ser acceptada.

En total es varen debatre fins a 70 propostes de resolució, 22 de de Ciutadans, 24 del Partit Popular i 24 de l’equip de Govern. D’aquestes propostes se’n varen aprovar un total de 45, les 24 presentades per l’equip de govern, 12 de Ciutadans i 9 del Partit Popular. El repte és que es puguin assumir en l’any que queda de legislatura.

stats