Polèmica
Política 28/12/2023

No són innocentades, són cinc pífies històriques dels polítics de les Balears

Pintar un pas de vianants creuant una pista d’atletisme fa recordar ficades de pota escandaloses dels responsables de les institucions autonòmiques, insulars i municipals

ARA Balears
4 min
El pas de vianants a la pista.

No tenen gran transcendència, però són molt significatives. Entre les ficades de pota dels polítics de les Balears, n’hi ha algunes de tan històriques que han fet somriure (i empegueir) distintes generacions. El fet que va passar aquest desembre a Campos, quan es va pintar un pas de vianants creuant la pista d’atletisme, activa el record d’altres pífies tan memorables que poden semblar innocentades, encara que no ho són.

1- El pas de vianants a la pista d’atletisme

És la pífia més recent i una de les més sonades. L’avançava aquest 13 de desembre el diari Última Hora: a la pista municipal d’atletisme de Campos, l’Ajuntament hi va creuar amb un pas de vianants amb les corresponents retxes blanques. Tot d’una se’n va muntar una de grossa: hi va haver qui es demanava com seria la frenada d’Usain Bolt i qui ja hi veia els Beatles creuant-lo. Els responsables de la iniciativa, el regidor d’Esports, Jaume Vidal, i la batlessa de Campos, Xisca Porquer, ho varen provar de justificar de totes les maneres: que si els nins havien de creuar per anar al camp de futbol, que si els pares el mateix però per anar a les graderies, que això no volia dir que els corredors s’haguessin d’aturar, que els esportistes tenien prioritat, etc, etc. Res, al cap de dos dies el varen esborrar.

2- L’informe Trepitja i altres grans lapsus de Joana Maria Camps

Quan fa poques setmanes que vàrem conèixer els resultats del darrer informe PISA, recordam aquell “informe Trepitja” pronunciat en comissió parlamentària, el novembre de 2013 –justament ara n'ha fet deu anys– per la llavors consellera d’Educació i Cultura, Joana Maria Camps. Es veu que el traductor automàtic funcionava a les totes a la Conselleria dirigida per la menorquina en temps de José Ramón Bauzá, perquè aquesta traducció d’informe PISA per Trepitja no va ser l’única pífia lingüística de la consellera i el seu equip. En el període que va de maig de 2013 a setembre de 2014, que és el temps en què Camps va ser la màxima responsable d’Educació i Cultura fins a la seva destitució, hi va haver un dels rècords de pífies per part d’un sol polític: en una roda de premsa, la consellera va dir “sa Moma” quan volia parlar del Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York; al web de la Conselleria es parlava dels “alumnes de 5è i 6è d'Educació Primària i 1r d’AIXÒ", se suposa que com a conversió automàtica d’’ESO’; en una nota de premsa emesa per la Conselleria, s’escrivia de la "cambra de l'ESO" en lloc de "quart d’ESO”, i la mateixa consellera, defensant el Tractament Integrat de Llengües (TIL) arran de l'experiència al País Basc va dir que amb aquest sistema s’havia demostrat que es "millora l'anglès, sense perdre ni l'Euskadi ni el castellà”, confonent Euskadi amb el basc.

Joana Maria Camps, al Parlament

3- L’exposició del llibre més petit del món

Molt més antiga però no menys inoblidable va ser la breu i sonada exposició El llibre més petit del món, que va organitzar el Consell de Mallorca a la Misericòrdia coincidint amb la Diada de Sant Jordi de l’any 2004. La responsable de la iniciativa va ser Dolça Mulet, aleshores consellera insular de Cultura, qui va anunciar l’exposició com la del “llibre més petit del món, un exemplar únic de valor incalculable”. Tant ho era, per a la responsable de Cultura, que varen exhibir el llibre dins una urna de vidre custodiat, a més, per un guarda de seguretat. Del llibret en qüestió n’hi havia per internet tants com en volguessis, a 24 euros la unitat.

L’exvicepresidenta del Consell de Mallorca, Dolça Mulet.

4- Donar per mort l’artista present

I més antiga encara va ser la pífia del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma entre el 1991 i el 1995, Josep Carles Tous, qui en roda de premsa va donar per mort l’escultor Tomeu Ventayol. Era al Casal Balaguer i el regidor va agafar la paraula: "Avui som aquí per presentar una exposició d’un artista que, malauradament, ens va deixar molt jove...". Ventayol, que era a la sala i avui encara està ben actiu com a artista, va aixecar el dit: "Perdonau, jo...", mentre tots els periodistes que el coneixien l’assenyalaven. El fet és que Tous no només era regidor de Cultura, sinó president de l'Empresa Funerària Municipal, cosa que provocà no pocs comentaris.

5- D’excursió a Palma per veure lesbianes

La pífia, en aquest cas, no és d’un polític, sinó de qui havia contractat l’anterior equip de govern de l’Ajuntament de Palma per organitzar la primera Pride Week a Ciutat. Va ser la presidenta d'Ella Global Community, Kristin Hansen, encarregada de l’organització de l’esdeveniment, qui al peu de l’escala de Cort i acompanyada de, almanco, tres regidors, va agafar el micro per defensar que amb això Palma es demostraria com a "ciutat cosmopolita" i que, a més, seria un pol d’atracció: "Vindrà gent del camp que potser no ha vist mai una lesbiana", va etzibar. Això va passar just deu dies abans de la inauguració de la Pride Week Palma, el juny de 2022, però després d’això es va decidir suspendre-la.

A dalt, d'esquerra a dreta: el coordinador de MÉS per Palma, Miquel Àngel Barceló Cortes; regidor d'Esports, Francisco Ducrós; la presidenta d'Ella Global Community, Kristin Hansen; la regidora de LGTBI, Sonia Vivas, i el regidor de Promoció Econòmica, Rodrigo Romero.
stats