CANVI DE CICLE
Política 19/10/2014

Les 6 condicions de l'ANC i Òmnium per donar suport al 9-N alternatiu

Forcadell avisa que les dues entitats ajudaran a fer de la convocatòria un èxit si hi ha eleccions tres mesos, si es facilita la votació arreu del territori i si s'entén com una forma de mobilització, entre altres qüestions

Roger Tugas
2 min

BarcelonaA Artur Mas no li sortirà gratis el suport de l'ANC i Òmnium al 9-N alternatiu que va plantejar com a substitut de la consulta inicialment convocada. Les presidentes de les dues entitats, Carme Forcadell i Muriel Casals, respectivament, han insistit durant el massiu acte a la plaça de Catalunya en la necessitat que aquella jornada sigui una primera volta d'un procés que ha de culminar amb unes eleccions plebiscitaries, així com han reclamat que els partits recuperin la unitat perduda en la fallida cimera de dilluns passat. La líder de l'ANC, però, ha concretat més en el seu discurs quines són les exigències d'aquestes organitzacions per tal de donar suport i ajudar a fer un èxit del 9-N:

1 - "Sempre que convertim aquest 9-N en una nova forma de mobilització": El 9-N no substitueix la consulta ni atorga un mandat democràtic que sí que hauria d'arribar posteriorment en unes eleccions, és una altra mobilització massiva.

2 - "Sempre que tothom que hi vulgui participar ho pugui fer en tot el territori": Un dels problemes del nou 9-N és que enlloc de 4.000 punts de votació –els que havia de tenir la consulta original–, en preveia inicialment uns 600, tot i que el Govern s'ha posat en contacte amb els municipis per intentar-los involucrar i superar aquesta dificultat.

3 - "Sempre que serveixi per denunciar la involució democràtica de l’estat espanyol davant dels organismes internacionals": L'objectiu del 9-N seria essencialment demostrar arreu del món que el govern espanyol no permet votar i, per tant, la única via per expressar-se són les eleccions.

4 - "Sempre que serveixi per denunciar un estat que ens nega els nostres drets nacionals i el nostre dret d'expressió": En la línia del punt anterior, el 9-N ha de servir per guanyar suports internacionals de cara a un procés sobiranista que des d'ara es preveu unilateral.

5 - "Sempre que el 9 de novembre serveixi per mostrar al món la ferma voluntat i determinació del poble català de decidir el seu futur": Per evidenciar la majoria sobiranista del país i, en la línia de les grans mobilitzacions de l'11 de setembre, la seva capacitat de mobilització, que es manté intacta.

6 - "Sempre que aquest 9-N sigui considerat com la primera volta d'unes eleccions referendàries sobre la independència de Catalunya": el 9-N, per l'ANC i Òmnium, ha de ser un pròleg d'unes eleccions plebiscitàries que s'haurien de celebrar en tres mesos.

Per tot això, Forcadell ha avisat a Mas: "Si ho fa tindrà el nostre suport, convertirem el 9-N en una mobilització massiva i serem un exemple per al món com ho vam ser els passats 11 de setembre".

stats