Política 10/02/2014

Pengen a internet un vídeo de la declaració de la infanta Cristina

A la gravació, la filla del rei contesta diverses vegades "no ho recordo" mentre se sent la cridòria del carrer

Efe
2 min
Captrua del vídeo de la infanta de Wouzee

MadridMentre la gravació en àudio de la declaració de la infanta Cristina es manté protegida dins una caixa forta dels jutjats de Palma, un vídeo d'uns cinc minuts de la mateixa declaració ja circula des d'aquest dilluns per internet. La gravació l'ha penjat un usuari desconegut a la plataforma Wouzee, una aplicació que permet als seus usuaris emetre vídeos en directe i compartir-los a la xarxes socials a través de dispositius mòbils.

Gairebé al mateix moment, el diari 'El Mundo' s'ha fet ressò del vídeo. Més tard ho ha fet 'El País'. Altres mitjans de comunicació, entre els quals TVE, s'han fet ressò de la notícia.

El jutge del cas Nóos, José Castro, que ja havia ordenat a la policia investigar qui havia fet la foto que va publicar diumenge 'El Mundo' a la portada, ha assegurat aquest dilluns que troba "inqualificable" la gravació de la declaració. Castro ha dit a més que té "alguna" sospita de l'autor del vídeo. "Però no ho puc desvelar, clar", ha afegit.

Al vídeo, gravat amb la càmera des d'un costat de la sala i la imatge vibrant –es tracta segurament d'una càmera oculta–, s'aprecia la infanta Cristina per darrere, responent a les preguntes del jutge, mentre que se senten xiulets i protestes al carrer.

El jutge Castro pregunta sobre les activitats de l'Institut Nóos mentre mostra en una pantalla documents i correus electrònics relacionats amb aquestes activitats, i recorda fins i tot a la infanta que pot negar-se a contestar les preguntes.

Cristina de Borbó contesta diverses vegades en aquest fragment gravat de la seva declaració amb la frase "no ho recordo", mentre que l'autor de les imatges mou la càmera en alguns moments i enfoca el sostre i el terra, en el que sembla un intent de no ser descobert.

El jutge Castro havia dictat una interlocutòria, prèvia a la declaració com a imputada de la filla del rei, en què prohibia expressament l'accés a la sala de vistes de qualsevol dispositiu que permetés la presa d'imatges.

Per això, va establir l'obligació que totes les persones que van accedir a la sala, unes quaranta entre advocats defensors, fiscals, representants de l'acusació i funcionaris, dipositessin sota custòdia policial abans d'entrar els seus telèfons mòbils, tauletes, ordinadors portàtils o qualsevol altre dispositiu que pogués gravar imatges o so.

Per prevenir una possible filtració, el jutge havia accedit a més a la sol·licitud de la defensa de la infanta que la declaració només es gravés en àudio per a la posterior transcripció, però no en vídeo com s'havia fet en ocasions precedents .

Després de la publicació ahir a El Mundo d'una fotografia de la declaració (amb el mateix enquadrament que el vídeo fet públic avui pel diari), el jutge va demanar al cap superior de Policia de les Balears, Antonio Jarabo, que s'investigués la captació d'aquesta imatge.

stats