Política 10/12/2015

Rajoy eliminarà l'IRPF als majors de 65 anys que continuïn treballant

És l'última proposta electoral del candidat del PP. Rajoy està mantenint Montoro allunyat dels mítings amb la militància, però avui el ministre ha sortit de l'amagatall i ha entrat en campanya tirant de gràfics

Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro / ARA

MadridEn una conversa informal, el ministre d'Hisenda i número quatre per Madrid del PP, Cristóbal Montoro, reconeixia abans de l'inici de la campanya que no tindria un paper gaire destacat en els actes del seu partit en la cursa cap a les eleccions. És el ministre menys valorat, segons el CIS, la cara visible de les retallades i de les pujades d'impostos del PP, i a més, està enfrontat amb més o menys virulència als 'barons' del PP i a alguns dels seus col·legues al gabinet de Mariano Rajoy, que tot i així li manté la confiança. Fins ara havia complert, i des de l'inici de la campanya només s'havia vist el ministre en l'acte institucional del dia de la Constitució, però no en els mítings del seu partit.

Aquest dimecres el ministre impopular ha sortit del seu amagatall, tot i que tampoc ha participat en un acte de partit, davant de la militància, sinó que ho ha fet en una trobada amb la premsa per explicar les propostes econòmiques del seu grup, i en la qual ha participat també el membre de la candidatura de Ciutadans Francisco de la Torre. I entre les propostes econòmiques n'hi ha una d'estrella. Tal com ha anunciat aquest mateix dijous el candidat popular, Mariano Rajoy, Montoro ha explicat que el programa del seu partit inclourà l'exempció del pagament de l'IRPF per a joves que trobin la primera feina i per a majors de 65 que vulguin seguir treballant. D'aquesta manera, segons ell, s'incrementaran els ingressos del sistema de pensions, la guardiola del qual el seu partit ha deixat amb la meitat de diners en aquesta legislatura. A més, el PP promet una rebaixa de l'IRPF de dos punts per a tots els contribuents.

I el Montoro candidat ha fet el mateix que el Montoro ministre. Amb un 'powerpoint' oficial del ministeri d'Hisenda, i no del PP, encara que era un acte de campanya, el membre de la candidatura per Madrid ha presumit de les dades de la "recuperació econòmica", que segons ell ha sigut possible gràcies a les polítiques del seu partit. Amb la barreja habitual d'arguments tècnics i missatge polític, amb crítiques frontals als aspirants a la Moncloa, Montoro ha explicat que el PP ha sigut capaç d'abaixar impostos i seguir reduint el dèficit públic i ha promès que si guanyen les eleccions, continuaran amb la reducció d'impostos.

El ministre també ha reconegut que precisament la reforma del sistema de pensions i de pagament dels subsidis d'atur haurà de ser un dels punts centrals de la pròxima legislatura, i ha proposat abordar amb més intensitat el pagament de pensions per part dels pressupostos de l'Estat. També ha reiterat que en els pròxims anys caldrà abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic que, segons ell, no servirà per recentralitzar competències, tot i que el programa del partit inclou la separació de competències bàsiques com Sanitat i Educació de les altres, i que quedarien menys blindades davant les pulsions recentralitzadores del PP.

Montoro també ha repartit retrets per a les noves formacions polítiques i ha considerat que, tenint en compte els dos reptes que encara Espanya, l'independentisme i el terrorisme jihadista, i que, com ja va fer Rajoy, ha posat en el mateix sac, ara "no estem per a assajos" i hem de prestar "atenció als aprenents".

stats