Política 30/11/2020

MÉS critica la renúncia del PSIB a fer esmenes als pressupostos de l'Estat

Els ecosobiranistes demanen als socis del Pacte que els acords per negociar els comptes del Govern es facin per l'esquerra

Maria Llull
3 min
El diputat de MÉS per Mallorca, Josep ferrà, aquest dilluns en el Parlament

PalmaEl diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha criticat aquest dilluns al Parlament el posicionament de diferents partits estatals i la seva renúncia a fer esmenes per millorar les inversions a les Balears. Com va explicar l'ARA Balears, els diputats del PSIB no han presentat cap esmena per incrementar les inversions que arriben a les Illes, les quals estan per sota de la mitjana amb 201 milions d'euros pressupostats per al 2021 en aquest apartat.

"Seran forces com ERC, Compromís i el PNB, i també el senador Vicenç Vidal, els qui presentin esmenes per millorar, i esperam que surtin aprovades", ha afegit el diputat ecosobiranista. Ferrà ha reiterat el rebuig dels ecosobiranistes als pressupostos de l'Estat, que aquesta setmana es tramiten al Congrés.

El diputat de MÉS ha assegurat que, davant del constant menyspreu per part del govern espanyol, només queda l'alternativa de ser "un problema per a l'Estat". "Hem de ser un problema polític per a l'Estat perquè el govern espanyol ens senti i deixi d'ignorar-nos", ha afegit.

Ferrà també ha reiterat que MÉS no permetrà concessions en les polítiques del Pacte per arribar a cap acord amb Ciutadans durant la tramitació dels pressupostos del Govern. El representant ecosobiranista ha considerat que, després d'assolir acords entre els partits del Pacte, la prioritat del Govern ha de ser arribar a "acords amb l'espectre de l'esquerra, amb Més per Menorca i Gent per Formentera".

El PP presenta 451 esmenes parcials

Per part seva, el president del PP balear ha anunciat que el seu partit ha presentat 451 esmenes als pressupostos del Govern per al 2021, que ha qualificat de "perillosos, imprudents i irresponsables". Company ha resumit les esmenes en tres blocs: un de 140 milions d'euros en ajudes per a pimes, autònoms i famílies –una part a fons perdut– i que inclogui ajudes per facilitar l'accés a l'habitatge; el segon, que no s'apugin els impostos i es llevi el cànon de residus i, a més, es redueixi l'impost de successions, l'IRPF i el de transmissions; per últim, una reducció del 30% d'alts càrrecs i assessors.

D'altra banda, Ciutadans ha presentat 116 esmenes als pressupostos autonòmics, amb l'objectiu d'eliminar despesa supèrflua. La portaveu del partit taronja, Patricia Guasp, ha reclamat més ajudes per a pimes, autònoms i famílies i una reducció d'alts càrrecs del Govern també del 30%, inclosa la directora general de Sobirania Alimentària, Paula Valero.

També ha demanat una reducció del plus d'habitatge que cobren els alts càrrecs que tenen la residència a Menorca, Eivissa o Formentera, i ha explicat que la proposta de Cs és que aquest plus sigui de 12.000 euros anuals i que s'hagin de justificar les despeses.

Quant a Podem, la diputada Esparança Sans ha explicat que la formació morada ha registrat "esmenes que contribueixen a diversificar el model productiu de les Balears", així com a millorar "la cultura, l'educació, l'habitatge i la transició energètica". Pel que fa al plus d'habitatge dels alts càrrecs del Govern, Sans ha recordat que Podem manté una esmena a l'article 16 dels pressupostos i que demana que se segueixin les recomanacions de l'Oficina Anticorrupció perquè el plus es rebaixi a 14.000 euros i es justifiquin les despeses.

Finalment, el PSIB vol incloure en els pressupostos de l'any que ve la creació de l'Agència de Salut Pública, per actuar de manera més ràpida i efectiva en situacions com la de la pandèmia de covid-19. La portaveu socialista, Sílvia Cano, ha explicat que el seu partit ha presentat 36 esmenes als comptes del Govern, totes signades conjuntament amb MÉS per Mallorca i Podem.

stats