Eleccions
Política 23/11/2022

MÉS i El Pi, a la carrera per obtenir un diputat propi a Madrid

Els ecosobiranistes se suporten amb ERC i Equo per aconseguir partides per a infraestructures hidràuliques, i els regionalistes fan el mateix amb Coalició Canària, assegurant el transport públic gratuït tot el 2023

2 min
Miquel Àngel Maria (Més per Menorca), Mariví Mengual (Ara Eivissa), Sílvia Tur (independent) i Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca)

PalmaEl dimarts passat El Pi anunciava un acord amb el PSOE, a través de Coalició Canària, perquè en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) s'inclogui una partida de 43 milions d'euros que asseguri la gratuïtat del transport públic a les Illes. "Si sense representació a Madrid hem aconseguit aquesta millora per a les Balears, si tinguéssim un o dos diputats en podríem aconseguir moltes més", s'aventurava a dir el president del partit, Tolo Gili.

Aquesta setmana ha estat el torn de MÉS per Mallorca, que a través de la seva estreta col·laboració amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el partit ecologista Equo, ha anunciat que els pressupostos estatals destinaran 20 milions d'euros a inversions en infraestructures hidràuliques illenques. "El vot de MÉS per Mallorca a Madrid serveix per assolir reivindicacions històriques que les Illes Balears necessiten", destacava per la seva banda el coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia.

Les Balears mai han tingut un diputat al Congrés que provingui d'un partit d'àmbit regional. Així i tot, avui dia hi ha fins a 17 partits polítics amb representació, i totes les comunitats amb dues llengües cooficials, menys les Balears, tenen almenys un representant: Galícia amb el BNG, el País Valencià amb Compromís, el País Basc amb el PNB i Bildu, Navarra amb Unión del Pueblo Navarro, i Catalunya amb ERC, JXCat, el PDECAT i la CUP. Inclús, províncies com Teruel –Teruel Existe–, o comunitats com Cantàbria –Partido Regionalista de Cantabria–, també han aconseguit un escó.

Aquest fet, sumat a la inexistència d'una majoria absoluta amb el govern de PSOE i Unides Podem, fa que els partits d'àmbit regional puguin intercanviar el vot favorable a certes lleis, com els pressupostos, per acords que afectin només al seu territori. En el cas de les Balears –a banda dels diputats illencs de PSOE, PP, Podem i Vox– els dos partits regionals, MÉS i El Pi, se suporten en altres formacions per cercar victòries polítiques, que visibilitzin la necessitat que el seu projecte polític tengui un diputat a Madrid, i d'aquí les paraules de Gili i Apesteguia celebrant els acords.

L'antiga Unió Mallorquina i el Partit Socialista de Mallorca, juntament amb Entesa o el Partit Socialista de Menorca, ja van fer un experiment de coalició per a les eleccions generals de 2008, amb l'exvicepresident del Govern, Pere Sampol, com a cap de llista. En els pròxims comicis estatals, però, la coalició es donarà amb Ara Més, que uneix les forces sobiranistes d'esquerra illenca, el que exclou El Pi: MÉS, Més per Menorca, Ara Eivissa i independents de Formentera, amb Sílvia Tur com a portaveu. "Una marca electoral estable", segons van anunciar en l'acte de presentació de fa uns mesos. Pel que fa a El Pi, haurà de calibrar les perspectives electorals amb el finançament que suposarà dur a terme la campanya.

stats