28-M
Política 16/04/2023

MÉS per Mallorca impulsarà una llei per posar fi al malbaratament alimentari

Apesteguia assegura que "cal establir accions de prevenció per reduir les pèrdues"

ARA Balears
2 min
El coordinador general de MÉS i candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia.

PalmaMÉS per Mallorca ha anunciat aquest diumenge que durant la pròxima legislatura impulsarà al Parlament una llei de malbaratament alimentari. Segons ha apuntat el coordinador general i candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, "cal establir accions de prevenció per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, i de foment, per augmentar l'aprofitament i la valorització dels aliments al llarg de la cadena alimentària".

La formació ha recalcat que el malbaratament alimentari és un problema que en els darrers anys ha adquirit molta rellevància tant en l'àmbit polític com en el social i, en aquest sentit, s'ha incrementat la consciència social sobre el fet que s'ha de lluitar contra les pèrdues. "El sistema alimentari actual sovint no considera els aliments com a béns bàsics, sinó com a mercaderies en contextos de relacions desiguals entre els agents alimentaris que condueixen a una sobreproducció", assenyala MÉS.

El partit ecosobiranista ha recordat que, segons les dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), un terç dels aliments produïts anualment per a consum humà al món no són ingerits per ningú. A més, lamenten que a la Unió Europea cada any es malbaraten 88 milions de tones d'aliments, amb un cost associat de 143 bilions d'euros.

Pel que fa a les Illes i segons l'anàlisi del sistema de gestió de residus municipals que va fer la Conselleria de Medi Ambient, s'estima que es tuden fins a 63.723 tones d'aliments cada any, destaca MÉS. Segons aquest estudi, i tenint en compte els fems generat a les llars, la restauració i el comerç, aquesta quantitat total equivaldria a 46 kg per persona.

En aquest sentit, els ecosobiranistes proposen una nova llei en la qual s'hauran d'establir les obligacions dels diferents agents que intervenen en la cadena alimentària per complir els objectius fixats. "Aquesta llei seria aplicable a tots els agents implicats en la cadena alimentària que duen a terme la seva activitat a les Balears, amb independència del lloc on l'entitat tingui el domicili social, com ho són les empreses i les del sector de l'hostaleria i la restauració, els consumidors, l'administració pública, els recol·lectors i les entitats d'iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre", explica MÉS.

Segons Apesteguia, "és evident que tant la societat com els governs hem d'afrontar aquesta qüestió com més aviat millor, i s'ha de fer comptant amb la implicació de tots els agents afectats". De fet, i segons ha dit el candidat ecosobiranista, "legislar per prevenir el malbaratament alimentari seria bo per a tota la societat, ja que els aliments podrien tenir un preu just per al productor i s'ajustaria la quantitat de compra a la de consum".

stats