República
Política 14/04/2023

MÉS exigeix el retorn de les propietats militars i monàrquiques al poble

El candidat de la formació a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, ha indicat que és "de justícia" recuperar aquests espais patrimonials

ARA Balears
2 min
Els candidats de MÉS per Mallorca enfornt de l'Almudaina

PalmaMÉS per Mallorca ha demanat aquest divendres que es recuperin diverses propietats del Ministeri de Defensa, la Casa Reial o Patrimoni de l'Estat que no tenen interès militar o d'ús no està justificat, com l'Almudaina o Marivent, entre d'altres. El candidat de la formació a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, ha indicat que és "de justícia" recuperar aquests espais patrimonials per al poble de Mallorca.

En concret, els ecosobiranistes han reclamat el retorn dels palaus de l'Almudaina i Marivent, la Casa Emili Darder, el Fortí d'Illetes, la Base Naval del Port de Sóller, i els quarters d'Inca, Esporles i Palma, tant el de les Avingudes com el de Son Tous, i el polvorí del puig de Santa Magdalena, entre d’altres. "Hem de recuperar aquests espais i avançar en mesures de gestió per a un canvi d'usos que resulti útil per a la ciutadania de Mallorca", ha argumentat Apesteguia.

Per part seva, el candidat de la formació al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha recordat que el cas de Marivent és "especialment paradigmàtic" perquè, com ha apuntat, "implica l'ocupació irregular de les instal·lacions per part de la Casa Reial". En un comunicat, MÉS ha recordat que quan el 1966 la vídua de Ioannes Saridakis, Annunziata Marconi, va donar el palau a la diputació provincial ho va fer amb la condició que el palau fos un museu obert i que, excepcionalment, pogués ser emprat com a residència per a caps d'estat estrangers.

"Durant anys, la família reial espanyola ha tret profit de Marivent, no sols ocupant l'immoble de manera gratuïta i a costa de la ciutadania de les Balears, sinó que ha aprofitat l'espai per fer negocis i enriquir-se", ha argumentat Alzamora. Per la seva banda, la candidata a la batlia de Palma, Neus Truyol, ha convidat la resta de formacions polítiques que es consideren republicanes i que en diverses ocasions "han tombat" iniciatives de MÉS per Mallorca per a la recuperació d'aquests espais a donar suport a la seva proposta. "La connivència dels partits autoproclamats republicans amb la dreta i l'extrema dreta ha impedit una vegada i una altra que proposades de justícia i reparació puguin tirar endavant. No s'entén que partits que diuen estar a favor de la República votin a favor de la monarquia, ha apuntat Truyol.

Avanços en memòria democràtica

MÉS per Mallorca ha avançat igualment dos eixos fonamentals que, al seu judici, haurien de marcar les polítiques de memòria democràtica durant la pròxima legislatura. Així, la formació insta a desenvolupar un pla anual d'exhumació i localització de fosses "fins que no quedi cap víctima sense identificar", mentre que proposen crear un memorial democràtic de les Illes, que centralitzi el reconeixement de les víctimes que han lluitat pels valors i les institucions democràtiques, que creï un banc audiovisual de testimoniatges i que promocioni activitats i estudis.

stats