Patrimoni
Política 16/10/2023

El Consell de Mallorca protegeix el monòlit de la Feixina sense passar pel ple de la institució

MÉS per Mallorca ha denunciat que la decisió s'ha pres "d'esquena" a aquest òrgan

ARA Balears
2 min
El Govern vol que la Feixina es declari espai contrari a la memòria democràtica.

PalmaEl Consell de Mallorca ha protegit el monument de la Feixina sense passar pel ple de la institució insular i evitar d'aquesta manera la polèmica pública. Així ho ha denunciat el portaveu de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, apuntant el govern PP-Vox per haver catalogat i protegit el monòlit franquista "d'esquena al ple del Consell de Mallorca". Concretament, Alzamora ha censurat que el govern insular hagi amagat aquesta decisió presa durant el darrer Consell Executiu, que va tenir lloc dimecres passat. L'adopció de l'acord, segons ha assegurat el polític ecosobiranista, "ha privat les diferents forces polítiques de mantenir un debat públic i obert sobre una qüestió tan polèmica".

El portaveu de MÉS ha remarcat que la conclusió d'un expedient obert al ple de la institució insular ha de ser resolta pel mateix òrgan, tot i els canvis legislatius que es puguin produir posteriorment. En aquest sentit, ha lamentat que la vicepresidenta insular i consellera de Cultura, Antònia Roca, anunciàs durant la Comissió de Patrimoni que l'assumpte formaria part de l'ordre del dia de la reunió plenària convocada per a aquest dijous. Així mateix, Alzamora ha apuntat que l'ordre del dia no inclou el punt, i que la qüestió ja va ser aprovada durant el Consell Executiu, on no hi ha cap representació dels grups d'oposició.

Alzamora ha titllat la decisió del Consell d'"opaca i poc transparent" i ha assenyalat que la seva formació ha registrat una pregunta d'urgència i que n'ha demanat la inclusió a l'ordre del dia del ple, tot i que, de moment, el govern insular no ha confirmat que s'hi hagi inclòs. A més, el portaveu ha explicat que la urgència amb la qual actua el pacte PP-Vox "respon a una estratègia dels dos partits, en l'àmbit local i insular, per protegir el monòlit feixista sense esgotar la via judicial". "Tot plegat ens fa pensar que hi ha un acord per dificultar una possible retirada del catàleg de béns protegits o fins i tot esbucar el monòlit si així ho decideix, finalment, el Tribunal Constitucional", ha expressat.

stats