Capdepera
Política 11/10/2023

Més per Capdepera debatrà si desobeir l'executiva i tancar un acord amb el PP

L'assemblea del partit per decidir l'estratègia al municipi s'ha tancat sense consens

2 min
Imatge de Capdepera./ AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

PalmaL'assemblea de més de tres hores amb els regidors de MÉS per Capdepera, els representants de l'executiva del partit i els militants del municipi ha servit per constatar aquest dimarts les diferències irreconciliables entre les parts. Ni MÉS per Mallorca accedirà que el grup municipal pacti amb el PP, ni els regidors, de moment, hi renuncien. A hores d'ara, la solució de consens ha estat inassolible, i en les properes hores els regidors han de debatre i prendre una decisió. Sobre la taula hi ha l'opció de desobeir l'executiva i tancar la coalició amb el PP unilateralment, si no es troba una fórmula de acontenti les dues parts, però que, almenys avui vespre, no s'ha assolit.

Segons fonts de la formació consultades per l'ARA Balears, la possibilitat de desobeir va prenent força després que la militància i els simpatitzants presents a la trobada hagin expressat el seu suport majoritari als regidors. En les properes hores es preveu que facin públic un manifest per refermar-se en la posició del partit al municipi, a favor del pacte amb els conservadors. Tot i que el grup municipal no ha descartat, encara, acatar la disciplina del partit i mantenir-se als seients de l'oposició, a hores d'ara aquesta no és la possibilitat que veuen amb millors ulls.

El debat ha estat llarg i intens, però diverses fonts asseguren que també cordial. Els representants de la direcció Lluís Apesteguia i Carme Gomila han posat diferents escenaris damunt la taula, però han estat taxatius sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb el PP: mentre els conservadors no renunciïn als pactes amb Vox, toparan amb el vet de MÉS per Mallorca. Així, han advertit que si els regidors arribassin a un acord de coalició hauria de ser com a no adscrits, sense involucrar-hi les sigles del partit ecosobiranista.

No obstant això, MÉS per Capdepera no veu amb bons ulls aquesta possibilitat, i així s'ha expressat durant la trobada. Després de les eleccions del 28-M, el partit va descartar arribar a una aliança amb el PSIB pel rebuig frontal al seu cap de llista, l'exbatle Rafael Fernández, i les seves polítiques de creixement urbanístic. Davant la complicada aritmètica de forces al consistori (el PP va ser el més votat, però només té cinc regidors, els mateixos que MÉS per Capdepera i el PSIB), la formació va optar per explorar una aliança amb el PP, que ara governa en minoria. Fonts de MÉS per Capdepera defensen que redundaria en una millor gestió del municipi, perquè l'equip de govern actual, amb només cinc regidors de 17, pot tenir dificultats de treball. No obstant això, des l'executiva illenca descarten de ple el pacte amb els conservadors, que després del 28-M han tancat acords amb l'extrema dreta a escala municipal, insular i autonòmica.

En l'assemblea d'avui vespre, les parts no han arribat a cap conclusió, però en els propers dies les tensions podrien anar en augment. Tot i això, des de l'executiva aquest dimarts s'ha deixat clar que no es plantegen, per ara, mesures disciplinàries contra els regidors, i que s'espera trobar un acord sense arribar a la crisi oberta. Per la seva banda, el grup municipal ha marxat de la trobada decidit a obrir un període de reflexió interna, abans de moure fitxa.

stats