Capdepera
Política 10/10/2023

Els regidors de Més per Capdepera no descarten dimitir després del xoc amb l'executiva de Palma

La formació organitza una assemblea aquest dimarts horabaixa per decidir

3 min
Imatge de Capdepera./ AJUNTAMENT DE CAPDEPERA

PalmaLa difícil situació de governabilitat a Capdepera ha obert una crisi interna a MÉS per Mallorca. Mentre que el grup municipal ecosobiranista vol arribar a un acord amb el PP (la primera força) i entrar a l'equip de govern de l'ajuntament, l'executiva en bloc, i a més per unanimitat, ha vetat qualsevol pacte amb els populars. Les tensions varen créixer durant el cap de setmana i varen dur l'històric membre del partit, Pere Fuster, a donar-se de baixa. Aquest dilluns, el líder del partit, Lluís Apesteguia, ha assegurat que estan treballant per cercar una solució de consens, i aquest dimarts han convocat una assemblea al municipi amb militants, regidors i membres de l'executiva de Palma. Però les diferències amb l'agrupació municipal del consistori són grans i canalitzar el conflicte és una operació a hores d'ara delicada. Fins al punt que, segons ha sabut l'ARA Balears, els regidors podrien arribar a dimitir si en la trobada d'aquest dimarts no troben una explicació per part de l'executiva que els satisfaci.

Fonts consultades asseguren que és una possibilitat, però que encara no està decidit res. Hi ha altres opcions damunt la taula, admeten les mateixes fonts. Podrien pactar unilateralment amb el PP i esperar que se'ls expulsi aplicant un procediment disciplinari; també poden descartar una actuació en bloc i optar perquè cada regidor prengui la decisió que consideri més encertada. L'opció d'acatar la disciplina del partit i quedar a l'oposició també hi és, encara, però els ànims estan escalfats.

Els números que varen deixar les eleccions del 28-M varen situar els ecosobiranistes com a partit clau per a la governabilitat a Capdepera: el PP va quedar com a primera força, però només amb cinc regidors, els mateixos que MÉS i el PSIB. Després d'una assemblea amb unes 50 persones de confiança del partit (militants, membres de les llistes i simpatitzants) el grup municipal va refermar-se la setmana passada en el vet al cap de llista del PSIB, l'exbatle Rafael Fernández, pel rebuig frontal, entre altres qüestions, a les seves polítiques de creixement urbanístic. Un cop descartada la possibilitat que Fernández fes un pas al costat com a número u dels socialistes, MÉS per Capdepera va prendre una decisió delicada: arribar a un acord amb el PP i entrar a l'equip de govern de l'ajuntament.

L'executiva de MÉS per Mallorca ha acceptat el 'no' a Fernández, però no la coalició amb el PP. Tot i coincidir en la lectura dels resultats electorals que han fet els seus regidors i donar suport a MÉS per Capdepera en la decisió de no subscriure cap pacte amb el PSIB, Apesteguia ha explicat en roda de premsa que tampoc poden validar un acord amb els populars "mentre el PP no decideixi rompre amb Vox". Tot i que ha defensat que "el dia a dia de Capdepera l'ha de dur la gent del municipi", l'executiva es pot pronunciar respecte a les decisions "des del punt de vista estratègic i polític que poden ser de gran rellevància, com pot ser un pacte". En aquest sentit, el portaveu del grup parlamentari ha deixat la porta oberta que l'equip municipal doni suport al PP en votacions concretes, des de fora del govern.

Un militant acusa l'executiva d'"imposició"

El pronunciament públic d'Apesteguia ha arribat després que el passat dissabte l'històric militant del partit Pere Fuster anunciàs que es donava de baixa de la formació ecosobiranista. L'argument del grup municipal és que permetre que es conformi un govern del PP amb minoria i només cinc regidors de 17 pot ser perjudicial per al municipi. No obstant això, per a l'executiva illenca un pacte amb el PP és inacceptable per la seva proximitat amb Vox. "Es foten de Capdepera i dels seus problemes, tant els és si el poble se'n va a la merda", va etzibar Fuster en el comunicat en què es va donar de baixa com a militant: "Un partit que es dona de municipalista i democràtic resulta que és una dictadura que prohibeix a les seves agrupacions fer feina pel seu poble". En declaracions des del Parlament, Apesteguia ha reaccionat aquest matí al comunicat assegurant que qui el signa fa "més de trenta anys que milita": "No puc sinó donar-li les gràcies per tota la feina que ha fet, encara que ara opinam diferent sobre una qüestió concreta". En la reunió d'aquest dimarts, Apesteguia ha assegurat que intentaran trobar una sortida a l'atzucac. Els regidors esperen les explicacions, però no descarten prendre mesures si no hi estan d'acord o perceben un descontentament a la militància.

stats