Política 03/03/2020

Menorca edita una guia de processos participatius per al Consell i tots els ajuntaments

El document posa com a exemple 14 processos liderats per la institució

Ivan Martin
1 min
El Consell de Menorca vol ser un referent en iniciatives que permetin la intervenció de la ciutadania.

MaóL’àrea de Participació Ciutadana del Consell de Menorca ha elaborat una nova guia que recull una sèrie de recomanacions per a l’aplicació de processos participatius. A través d’un total de 14 iniciatives d’aquestes característiques promogudes per l’Administració, la guia va dirigida a tots els departaments del Consell, principalment càrrecs tècnics i polítics, però també a tots els ajuntaments de Menorca.

Segons indica el document, els processos consultius tenen com a objectiu consensuar decisions governamentals per millorar l’eficiència i reforçar el capital social del territori. La guia està formada per cinc grans apartats, i en un primer escenari es troba la configuració d’un grup motor per gestionar el procés, amb la inclusió de polítics, tècnics i representants socials. En el segon punt apareix el disseny de la iniciativa, que implica la intervenció d’una gran quantitat d’agents i la mobilització de recursos públics, amb el màxim consens possible.

El tercer estadi és el referent a la fase de debat, un espai destinat a la promoció del diàleg i de contrast d’arguments. En el penúltim pas, la fase de retorn, es trasllada el resultat a les persones participants i a la resta de la ciutadania, i es detalla a aquests la utilitat d’haver contribuït en el procés. Finalment, arribam a la fase de seguiment amb l’objectiu de garantir el desenvolupament de les accions o propostes sorgides del procés, així com l’avaluació de l’impacte real. Entre les iniciatives que ha liderat el Consell de Menorca destaquen els pressupostos participatius, el procés sobre l’exclusió residencial i els plans d’ocupació, ordenació turística i habitatge de l’illa, entre d’altres.

stats