Política 08/11/2022

Medi Ambient sosté que la normativa del PP del 2014 permet enderrocar els xibius costaners

Fonts del principal partit de l'oposició repliquen que el reglament de Costes que van aprovar donava peu a "excepcionalitats" per "atorgar pròrrogues"

2 min
El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir

PalmaEl Partit Popular (PP) s'ha abanderat la lluita a favor del manteniment dels xibius situats a la costa. El darrer exemple es va viure diumenge passat, amb la presència de la plana major del partit en una manifestació per evitar el tancament d'un restaurant a la primera línia de platja del barri de Palma de Ciutat Jardí. "Habitatges, negocis i projectes de vida es veuen amenaçats", ha lamentat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa, en una pregunta dirigida al conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.

El PP critica que amb l'aprovació de la llei de canvi climàtic estatal i del reglament de costes, que substitueix l'aprovat pels populars el 2014, "s'ha trencat l'equilibri". "És lamentable l'atac permanent que fan contra els habitatges, xibius o restaurants amb dècades d'antiguitat", ha afegit. Així i tot, Mir ha afirmat que els informes desfavorables de Demarcació de Costes pel desmantellament dels establiments "són previs" a l'actual reglament. "Els informes es basen en l'ordre del conseller Biel Company del 2013, i en el reglament de Costes del PP del 2014", ha destacat.

El titular de Medi Ambient ha acusat així el principal partit d'oposició de voler "fer campanya" amb aquesta qüestió. El portaveu del PP ha subratllat que serà el partit "qui defensarà els interessos dels ciutadans balears", però Mir ha reclamat "respecte". "No té vergonya d'enganyar la ciutadania i els propietaris dels establiments a cara descoberta, fent campanya quan la normativa és pròpia del PP?", ha demanat el conseller.

Fonts del principal partit de l'oposició declaren a l'ARA Balears que els arguments de Mir "són mentida". "La llei de 2013 i el reglament de 2014 permetien excepcionalitats, supòsits on es podien atorgar pròrrogues extraordinàries de situacions singulars que requerien tractaments diferenciats", indiquen les fonts. Aquests casos serien aplicables a xibius com el Bungalow de Ciutat Jardí, per exemple. "El nou reglament de Costes d'aquest any es carrega les excepcionalitats del 2014", destaquen les mateixes fonts.

A més, Mir també ha criticat, com ha fet anteriorment el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, que el principal partit de l'oposició faci preguntes de control sobre àrees on el Govern no té competències, com en el cas de Costes. "Venir a la sessió de control a fer campanya és una estratègia grollera i poc elegant", ha assenyalat el conseller de Medi Ambient. En el cas de Marí, la diputada popular Núria Riera li ha exigit explicacions pels problemes que s'han viscut en els primers dies de funcionament del nou carril VAO a Palma, implantat pel Consell de Mallorca.

stats