DEBAT D’INVESTIDURA
Política 09/11/2015

Ni Mas ni eleccions: la CUP apunta a Munté per desencallar el debat

Rigol i De Gispert demanen un “gest extraordinari” per investir el president

Laia Vicens
2 min
Demà els deu diputats de la CUP votaran no a investir Artur Mas president  i proposaran un nom alternatiu a Junts pel Sí després del primer debat.

BarcelonaCom ja havien dit durant la campanaya electoral del 27-S, els deu diputats de la CUP votaran en contra d’investir Artur Mas president de la Generalitat. En realitat, però, les peces del tauler negociador s’han mogut aquest cap de setmana. En una giragonsa tàctica imprevisible, la CUP va anunciar dissabte que després del primer debat d’investidura proposarà un nom alternatiu a Junts pel Sí per “desencallar” les negociacions. Ahir, doncs, el focus va centrar-se en qui serà el candidat que plantejaran els cupaires. El diputat Benet Salellas va ser l’encarregat de posar una mica de llum sobre el tema i, tal com va avançar l’ARA, no va amagar que l’actual vicepresidenta en funcions de la Generalitat, Neus Munté, reuneix “requisits positius” per ser la candidata “de consens” que ja fa temps que reclamen.

En una entrevista a RAC1 Salellas va argumentar que Munté forma part del sector més socialdemòcrata de Convergència i que no està “vinculada ni esquitxada” en cap cas de corrupció. La mateixa vicepresidenta va sortir al pas de les informacions i, a través de Twitter, va recordar que el candidat de Junts pel Sí segueix sent Artur Mas i va insistir que no hi ha “cap necessitat de jugar amb altres noms”. En realitat, Salellas va preferir no concretar quina serà l’oferta que faran a Junts pel Sí i de fet va picar l’ullet al cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva. Com va explicar ahir l’ARA, hi ha un sector de la CUP reticent a investir un nom de CDC i que apostaria per buscar un candidat independent: en aquest punt Romeva -i en menys mesura Muriel Casals- prenen força. Del cap de llista de Junts pel Sí, Salellas en va dir que “representa molt bé la idea de moment d’excepcionalitat”, que “ha pagat molt car” haver abandonat ICV -on havia militat durant molts anys- i que és una persona “molt valenta, coherent i amb un perfil molt social”.

La CUP justifica el canvi d’estratègia -fins ara s’havien negat a plantejar cap nom i demanaven que fos Junts pel Sí qui mogués peça- per forçar un acord i evitar, així, noves eleccions, un escenari que “ningú es planteja”, segons Salellas. Malgrat això, el diputat no es va estar de criticar que alguns sectors de CDC “juguin a la carta de Mas o res” i amenacin amb noves eleccions al març si el president no és reelegit.

El “miracle” de Rigol

El gest de la CUP, però, va ser rebut amb moltes reserves a Junts pel Sí. Almenys així ho van expressar dos expresidents del Parlament. Joan Rigol va demanar “un miracle” a la CUP perquè, en un “gest extraordinari”, investeixi Mas.

En una línia semblant va expressar-se Núria de Gispert, que va alertar la CUP que el procés cap a la independència podria encallar-se si veten Mas. “Al pas que van no tindrem pas la desconnexió”, va etzibar. El sobiranisme afronta sense acord la setmana més decisiva.

stats