Pactes municipals
Política 19/06/2023

Maragall serà candidat al Senat

ERC modifica la candidatura a última hora després de l'operació Collboni

3 min
El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, i el president del partit, Oriol Junqueras.

BarcelonaEl gir de guió de dissabte que ha acabat amb Jaume Collboni (PSC) d'alcalde continua portant conseqüències a tots els nivells. En el cas d'Esquerra, ha provocat un canvi d'última hora en les seves candidatures a les eleccions generals per mirar de rendibilitzar el greuge que, segons els republicans, han patit a l'Ajuntament de Barcelona. Així, el partit ha decidit que Ernest Maragall sigui candidat al Senat. Després de Xavier Trias (Junts), ell és l'altre gran damnificat per l'operació Collboni, perquè havia de ser primer tinent d'alcalde de Barcelona i, finalment, aquest pla es va frustrar. Maragall serà el número dos d'ERC al Senat per la circumscripció de Barcelona.

Si algú pensava que la trajectòria institucional de Maragall acabava amb la reculada d'ERC el 28-M i amb el revés de dissabte, s'equivocava molt. Maragall es mantindrà a l'Ajuntament com a regidor i, a més, intentarà ser senador. L'encarregat d'anunciar-ho ha sigut el president del partit, Oriol Junqueras, que ha vinculat directament aquesta decisió amb l'"operació d'Estat" que s'ha vist a Barcelona per impedir un govern municipal independentista Junts-ERC. "Quan Barcelona vota, l'Estat veta", ha proclamat. Per tant, Junqueras ha argumentat que presentant Maragall busquen "reivindicar la democràcia" i donar l'oportunitat a la gent de "corregir amb els seus vots" el que va passar dissabte al ple municipal.

En definitiva, el que els republicans busquen és mirar de rendibilitzar en forma de vots al Senat el que consideren una maniobra lletja del PSC, el PP i els comuns contra ERC i Junts. El mateix Maragall ha dit que es presenta com una rèplica a l'operació Collboni: "Em presento per respondre al pacte d'estat contra Barcelona. Hem de passar del veto al vot". El dirigent republicà es quedarà amb la plaça a la candidatura que tenia Robert Masih, que passarà a ser suplent de la llista. La decisió es pren quan el consell nacional del partit ja havia avalat, divendres passat, el contingut de les candidatures.

¿És una bona idea presentar algú al Senat que va retrocedir substancialment a les urnes fa només un mes? Maragall ha defensat que són processos electorals diferents i contextos diferents. "Són eleccions prou diferenciades", ha conclòs. En definitiva, que el Maragall derrotat de les municipals s'ha de convertir en un Maragall símbol en contra de les maniobres dels partits estatals per frenar l'independentisme a Barcelona.

Lluny de plegar... o no tant

En el cas que obtingui l'acta de senador, la idea de Maragall és compatibilitzar aquesta tasca amb la de regidor de Barcelona. En resum, que els mals resultats de les municipals no només no l'han fet plegar, sinó que se li obre la porta a assumir noves responsabilitats també a la cambra alta. Si ho aconsegueix, es podrà dir que ha fet gairebé tots els papers de l'auca. En la seva trajectòria política haurà estat regidor, diputat al Parlament, conseller del Govern, eurodiputat i, ara, senador. Ara bé, una altra hipòtesi seria que, si obté l'acte de senador, això sigui el pont definitiu per sortir de l'Ajuntament i que, d'aquesta manera, ERC obri definitivament el procés successori a Barcelona. Ell, avui, no s'ho ha volgut ni plantejar.

El preu de Rufián

Mentrestant, el candidat d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, aquest dilluns ha proposat una nova fórmula d’unitat a Junts i la CUP. La idea és que els tres partits pactin el “preu” que posarien a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez després del 23-J si l’independentisme és decisiu, cosa que no està clara. Un preu que, segons ell, ha de ser “consensuat” entre els tres partits i “més alt” del que va plantejar ERC el 2020. El candidat republicà ha fet una metàfora futbolística per mirar de convèncer Junts i la CUP que facin com ERC i també participin en la governabilitat de l’Estat a canvi de les condicions que pactin a tres bandes. “ERC ha estat jugant durant quatre anys rebent entrades molt fortes i hi ha gent que ha vist el partit menjant pipes des de la tribuna. Demano que baixin al camp i juguin”, ha dit en una entrevista a RTVE. No tindrà fàcil convèncer-los, perquè si una cosa no han volgut fer a Madrid cupaires i juntaires ha sigut participar de la governabilitat.

stats