Investidura
Política 16/11/2023

2.000 persones i almenys 15 detinguts en els aldarulls per la investidura a Madrid

La manifestació es concentra a la seu del PSOE i punxa al Congrés dels Diputats

4 min

Barcelona / MadridEl primer dia de debat d’investidura s’ha viscut a dues velocitats al carrer. Al matí i fins a mitja tarda, les manifestacions convocades davant el Congrés dels Diputats han punxat, fins al punt que a la tarda, en un dels punts calents pròxims a la cambra baixa espanyola, només hi havia 25 persones, segons dades de la delegació del govern espanyol a Madrid. Però quan el sol ha caigut, l’ambient s’ha començat a escalfar. Això sí, ho ha fet a uns quants quilòmetres. De nou, ha estat Ferraz, la seu estatal del PSOE, el lloc on uns 2.000 manifestants, segons les mateixes fonts, s’han concentrat per protestar contra la investidura de Pedro Sánchez i els acords segellats amb els independentistes, en particular, l’amnistia. Almenys 15 persones han estat detingudes.

La protesta a Ferraz continua escalfant-se i la Policia Nacional es prepara per si cal carregar

"Tothom a Ferraz" ha cridat el periodista ultra Vito Quiles, a quarts de set de la tarda, enmig dels manifestants que hi havia al Congrés i acompanyant als diputats de Vox. Els de Santiago Abascal han sortit de l’hemicicle quan el seu líder ha acabat el seu discurs. Després de pensar-ho una bona estona, s’han dirigit als pocs que quedaven al voltant de la cambra baixa. Aquests, però, no s’hi han adreçat. Han passat de llarg i han desaparegut. "Santi, president!", cridaven eufòrics els manifestants, mentre aquest aplaudia victoriós com qui queda primer en una cursa. D’allà, el líder de l'extrema dreta s’ha desplaçat a la seu del PSOE per donar suport una nit més a les protestes ultres. De moment, pel que fa a la política, continuarà lluny de la Moncloa. 

Abascal, sortint del Congrés durant la investidura de Sánchez.

La nit a Ferraz, però, ha estat una mica com el dia de la marmota –és la tretzena nit que hi ha concentració davant la seu socialista–. Insults a Sánchez; proclames com "Puigdemont a presó" o crits masclistes ("Això no és una seu, és un puticlub") i racistes ("Aquests furgons [policials] a la frontera" o "Espanya cristiana i no musulmana"), han tornat a ressonar a Ferraz. També crits contra la premsa i la policia. Precisament, aquest dimecres a la nit els agents han estat més restrictius pel que fa a l’entrada i sortida dels veïns i la premsa que volia accedir a la zona acordonada. Els periodistes no podien entrar sense acreditació, ni casc ni armilla reflectant. A més, també s’havien col·locat més tanques entre els manifestants i la premsa. La monarquia ha tornat a rebre els dards de la concentració ultra: "Felip, maçó, defensa la teva nació", han cridat.

"No hi haurà perdó pels traïdors" ha estat una de les pancartes que ha protagonitzat la concentració d’aquest dimecres. També "PSOE colpista" o "Espanya R.I.P" eren alguns dels lemes que s’han pogut llegir enmig de l’onada de manifestants. La tensió ha anat creixent a mesura que passaven les hores amb llançament d’objectes, com ampolles de vidre al cordó policial i a la premsa, entre advertiments de les forces de seguretat. Algun grup de manifestants, a més, ha cremat estelades. Finalment, les forces de seguretat han acabat carregant i s'han produït detencions.

Vox abraça les protestes

"Què fem? Si no hi ha ningú!", murmuraven uns assessors de Vox al pati del Congrés. Sabien que al costat no hi quedava gaire gent, cosa que no els permetia lluir una foto. Finalment, però, al cap d’una estona hi han anat en ramat. El cert és que a la tarda només quedaven unes 150 persones als voltants del Congrés que protestaven contra la investidura. Al matí han arribat a ser 500, menys que els 516 periodistes nacionals i internacionals acreditats per seguir el debat d’investidura, o els 1.600 agents desplegats per Interior, que ha blindat el perímetre. De fet, era impossible aproximar-s’hi, ja que tot estava tancat i barrat i si no estava justificat no s’hi podia entrar ni sortir.

Persones convocades per l'associació Hazte Oír s'han concentrat davant el Congrés dels Diputats el primer matí de sessió d'investidura de Pedro Sánchez.

A banda d’unes proclames molt similars a les de Ferraz, els concentrats al Congrés també han escridassat la policia i la premsa, a qui han acusat de "manipuladora". De fet, en un moment del matí un equip de TV3 fins i tot s'ha hagut d'allunyar de la concentració després que un grapat de persones els hagi increpat. El PP s’ha distanciat d’aquestes protestes, com ja fa dies que fa amb les de les seus del PSOE que tenen una gran presència d’ultres. Precisament, la simbologia franquista ha estat motiu de discussió entre els mateixos manifestants, ja que alguns no volien que una bandera franquista estigués penjada en una de les tanques que havia col·locat la policia.

Discussió per una bandera franquista a la protesta a la plaça Neptuno
stats