Política 12/11/2015

L'oposició reedita les crítiques i retreu a Mas que "subhasti" la presidència

Els partits no independentistes retreuen al candidat les cessions que fa a la CUP, mentre que la formació de l'esquerra anticapitalista veu "insuficient" l'oferta d'un Govern col·legiat i una moció de confiança al final del primer període de sessions

O.march / G.pruna / S.gonzález / N.orriols / L.vicens / M.toro
4 min
Inés Arrimadas en el segon debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaArtur Mas tampoc serà president aquest dijous. L'oposició ha decidit mantenir la posició que ja va defensar aquest dilluns i dimarts, quan van donar el president en funcions per amortitzat, i tots els grups parlamentaris –tret de Junts pel Sí– han votat 'no' en la segona votació d'investidura. La votació –en la qual només es requeria majoria simple per tirar endavant la investidura– s'ha resolt amb 62 vots a favor i 73 en contra.

Mas ni tan sols ha aconseguit convèncer la CUP, que segueix ferma en el seu vot contrari al líder de Convergència. I és que el partit de l'esquerra independentista troba "necessària però insuficient" la nova oferta del fins ara president: impulsar un Govern amb "responsabilitats compartides" i funcionament coral –ja avançat la setmana passada per l'ARA– i convocar al final del primer període de sessions, segurament al juliol, d'una qüestió de confiança al Parlament per tal d'avaluar la feina feta per un hipotètic futur executiu.

Per llegir el 'Minut a minut' del debat, clica aquíLa primera intervenció l'ha protagonitzat la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que ha acusat Mas de ser un "irresponsable" per seguir endavant amb el procés sobiranista malgrat la suspensió de la declaració ruptura per part del Tribunal Constitucional. Una actitud, ha dit, que fa perillar "l'autogovern" i el Parlament. A més, tal com ha avançat l'ARA, Arrimadas hi ha implicat els funcionaris. "Està posant en perill aquesta cambra, però també els funcionaris i ciutadans de Catalunya", ha argumentat Arrimadas, que ha criticat que els treballadors públics puguin haver de decidir si obeeixen els consellers o els ministres.

"No volem veure com es posa a subhasta la presidència, no és subjecte d'una rifa. Tot té un límit, a la vida. No s'ho mereix, el país, però no s'ho mereix vostè mateix", s'hi ha sumat el líder del PSC, Miquel Iceta. Per a ell, la proposta d'un Govern amb "responsabilitats compartides" que ha fet Mas suposa una "presidència disminuïda que durarà poc", que serà "decorativa, coral, polifònica" i que no respon a la trajectòria que al llarg de la seva història ha tingut aquest càrrec. "No a la independència, no a la il·legalitat i no a la investidura", ha insistit Iceta.

Necessitat de teixir noves complicitats

En una línia semblant s'ha expressat el líder de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell: "L'únic lloc on no ens durà aquest full de ruta de Mas és a una República Catalana", ha dit, i ha advertit que en el full de ruta independentista el problema és "què s'està disposat a assumir i fins a quin punt", tenint en compte que el president en funcions és "incapaç" de generar les adhesions socials i polítiques que necessita per tirar endavant el seu projecte. Per al de CSQP, l'única sortida exitosa del procés sobiranista és teixir complicitats amb altres forces polítiques de l'Estat –en al·lusió a Podem i IU– per trobar una "sortida democràtica" al conflicte concretada en un referèndum.

El PP també ha demanat a Mas que busqui noves complicitats, però en aquest cas perquè s'aliï amb C's o PSC i no caigui en mans de la CUP, "el partit de l'esquerra més radical d'Europa". El líder dels populars al Parlament, Xavier García Albiol, ha retret a Mas que "desprestigiï" la institucióAlbiol"desprestigiï" la institució de la presidència amb la seva proposta de "buidar-la de contingut" per facilitar l'acord amb la CUP. "Vostè passarà a la història per haver devaluat i humiliat la institució", ha alertat.

Eixamplar la base social a favor de la independència

La intervenció més esperada ha estat la del president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, però no ha donat la sorpresa del ple i ha confirmat el vot negatiu de la CUP en la segona votació de la investidura de Mas. Un 'no' que Baños ha definit com a "tranquil" perquè va acompanyat de "la certesa" que "estimula a anar més lluny" per eixamplar la base social a favor de la independència. Baños ha aplaudit "el moviment" de Mas –el Govern col·legiat i la moció de confiança en uns mesos–, però ha afirmat que la CUP ho veu com una oferta "molt necessària però insuficient".

Segons ha pogut saber l'ARA, l'organització de l'esquerra independentista ha comunicat aquest dijous a la militància la convocatòria d'una "jornada de debat nacional" el pròxim 29 de novembre29 de novembre al voltant de les negociacions amb Junts pel Sí sobre la investidura del pròxim president de la Generalitat. Fonts del secretariat han assegurat a l'ARA, però, que l'assemblea nacional –màxim òrgan de decisió de la CUP– no es convocarà fins que no es tanqui un acord amb Junts pel Sí.

stats