Política 30/04/2018

El batle de Palma creu que la denúncia de Fevitur contrària a la zonificació no tindrà recorregut

Antoni Noguera ha defensat la prohibició del lloguer turístic en els pisos i ha assegurat que la norma garantirà que Palma sigui un "destí turístic d'èxit"

Aina Riera Serra
2 min
L'Ajuntament de Palma només compta amb 15 inspectors per regular les infraccions en el lloguer turístic

PalmaEl batle de Palma, Antoni Noguera, ha assegurat que no veu "recorregut" per a la possible denúncia de Fevitur al consistori palmesà per presumpta prevaricació. Noguera s'ha defensat i ha dit que l'Ajuntament ha actuat en favor de l'interès general i ho ha fet amb "responsabilitat i diligència".

La Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur) va anunciar que estudiaria emprendre accions legals contra la prohibició, per part de l'Ajuntament, d'habitatges turístics vacacionals en edificis plurifamiliars a Palma. L'entitat que presideix Tolo Gomila va lamentar que Palma sigui la primera ciutat de tot l'Estat a adoptar una mesura "tan radical i popularista" que respon "únicament a motivacions polítiques".

Antoni Noguera ha dit, en canvi, que "el que hem "fet és desenvolupar una normativa autonòmica i adaptar-la a la ciutat", i ha precisat que la regulació aprovada per Cort "no prohibeix el lloguer turístic, sinó que diu on es pot fer i on no".

El batle també ha afegit que aquesta normativa, que no es farà efectiva fins a final d'estiu, només cerca que la ciutat de Palma sigui "una destinació d'èxit" tant per als qui hi viuen com per als qui la visiten.

Places il·legals i sancions

De moment, però, segons que va explicar el regidor d'Urbanisme, José Hila, es calcula que hi ha 11.000 places de lloguer vacacional a Palma i només 645 estan autoritzades. Per tant, la resta de les places de lloguer turístic són il·legals.

En aquest sentit, la consellera de Turisme, Bel Busquets, ha explicat que des de la seva conselleria es vol posar en marxa una campanya amb vista a l'estiu amb l'objectiu d'incrementar les sancions als lloguers turístics, tot i que encara no s'ha concretat en quins termes es farà.

Busquets ha declarat que, per fer complir la normativa, de moment només hi ha 15 inspectors per a tot Mallorca (a la resta de les illes la competència de turisme ja està transferida), que no es poden ampliar a causa de les restriccions pressupostàries de la llei Montoro.

D'altra banda, Busquets ha explicat que l'actual Llei de turisme també persegueix les irregularitats comeses per les empreses de lloguer turístic i que fins ara ja s'han tramitat sancions per a tres plataformes, Airbnb, Homeaway i Tripadvisor, amb multes de 40.000 euros en cas de comercialització i de fins a 400.000 euros en casos greus.

stats