12 octubre
Política 12/10/2022

De 65.000 a 2.200 en 5 anys: la davallada de l'unionisme a la manifestació del 12-O

Catalunya Suma reivindica la data com "la veritable festa nacional dels catalans"

4 min
La manifestació a Barcelona pel 12-O

BarcelonaMés de 2.200 persones segons la Guàrdia Urbana –entre 50.000 i 60.000 segons els organitzadors- s'han manifestat aquest 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, al centre de Barcelona amb el lema "Més Espanya, més espanyol". Una davallada d'assistència que segueix la tendència a la baixa dels darrers anys i és significativa si es compara amb els 65.000 manifestants del 2017. A la concentració majoritària convocada per l'entitat Catalunya Suma s'hi han afegit representants de Vox, el PP, Ciutadans i Valents i del conjunt de l'associacionisme civil. L'ambient de la concentració, que ha recorregut el passeig de Gràcia i ha acabat a la plaça de Catalunya, ha estat tranquil i les proclames seguien la litúrgia de cada any: "Puigdemont a presó", "Espanya una i no 51", "Visca la Guàrdia Civil" i "Visca Crist Rei".

Dirigents de Vox a la capçalera de la manifestació.
Un dls asistents a la manifestació a Barcelona pel 12-O.
participanst a la ofrena floral al monument de Colom, al port de Barcelona.

Per al president de Catalunya Suma, Javier Megino, el 12 d'octubre és "el veritable dia de festa nacional dels catalans". "És un dia d'unitat", ha assegurat des de l'escenari, davant un mar de banderes de totes les comunitats autònomes i també dels països llatins. En el manifest per la concentració majoritària, Catalunya Suma declara la "plena vigència del marc jurídic i la legalitat al nostre país". "Volem deixar constància de la nostra postura unitària en defensa dels drets i llibertats de tots els espanyols" i reclama a la Generalitat "que renunciï a les seves postures supremacistes i fanàtiques". A la capçalera de la manifestació un grup de ball bolivià –Ametaunà– ha fet una exhibició, i a dalt de l'escenari s'han ballat sevillanes. A diferència de l'any passat, en què Ciutadans va evitar la fotografia amb Vox i el PP i va optar per situar-se a la seva carpa i celebrar un acte propi el dia abans en lloc de participar a la manifestació, aquesta vegada s'han vist dirigents de totes tres formacions a primera fila. El líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha criticat el líder del PSC, Salvador Illa, per no ser-hi i l'ha acusat “d’avergonyir-se” de la festa, mentre que el número u del PP català, Alejandro Fernàndez, ha reivindicat que “Hispanitat avui és llibertat, Constitució i democràcia”. Per part de Vox hi havia el dirigent d'extrema dreta Javier Ortega Smith, que ha reivindicat "la defensa d'Espanya fins a les últimes conseqüències": el flamant secretari general del partit, Ignacio Garriga, ha avisat que no es "neutralitzarà el sentiment d'espanyolitat" a Catalunya. No s'han sentit càntics extremistes com sí que havia passat altres anys.

Baixada de participació

Amb tot, l'assistència ha fet una davallada respecte a l'any passat, quan la Guàrdia Urbana va xifrar la concentració en 3.700 persones, i encara és més significativa si es compara amb les 65.000 persones que el 2017, poc després de l'1-O, van acudir a la cita per reivindicar la seva espanyolitat. Si es fa un càlcul del percentatge, doncs, només el 3,38% dels assistents que hi van ser en l'any més dur del Procés han tornat aquesta vegada. En la concentració, un dels assistents opinava que la gent es mobilitza més quan "hi ha tensió" i així ho va fer davant la possibilitat d'una ruptura amb l'Estat. Al seu costat, un altre afegia que a mesura que l'independentisme perdi capacitat de mobilització, l'unionisme en guanyarà.

Tant les manifestacions de l'independentisme com de l'unionisme han perdut assistents en comparació al 2017, tot i que les xifres d'unes i altres sempre han estat lluny. El 2017, la manifestació de l'11 de setembre va congregar 1 milió de persones, aquest any han estat 150.000. Això vol dir que en aquest cas el 15% dels independentistes que es van manifestar fa 5 anys, a les portes de l'1-O, ho van fer enguany amb el Govern dividit i a les portes del trencament.

Ofrena floral a Colom.

50 persones a Montjuïc

A més, la jornada ha coincidit amb dues concentracions de l'extrema dreta. La primera, convocada a les 10.30 h, ha arrencat amb l'ofrena floral al monument de Cristòfor Colom organitzada per Somatemps i la Fundació DNAES, a la qual han assistit els dirigents de Vox i membres de Falange, així com el conegut capellà d'extrema dreta Custodio Ballester. La concentració ha comptat amb algunes desenes de persones i després s'ha afegit a la manifestació unitària –el líder de Somatemps, Javier Barraycoa, també hi era–. En paral·lel, a les 12 h, la formació marginal d'extrema dreta Democracia Nacional també ha organitzat una manifestació a Montjuïc, una concentració que es repeteix any rere any i en què se solen sentir crits a favor del franquisme. Hi han assistit 50 persones segons la Guàrdia Urbana. A més, segons fonts d'Interior, s'ha identificat una persona amb esvàstica que serà denunciada per la llei de memòria històrica. A la tarda, Catalunya Suma també ha organitzat un sopar amb "espectacle" pel Dia de la Hispanitat amb el presentador Cake Minuesa i una missa solemne de la Verge del Pilar.

El contrapunt de la jornada va ser en la concentració convocada per la plataforma Som Antifeixistes, que va aglutinar unes 200 persones sota el lema “12-O, Res a celebrar”. Denunciaven una festivitat que commemora la "conquesta, la colonització i l'assimilació dels pobles d'Amèrica".  

stats