L'inspector de la Gürtel vincula Fernández Díaz amb la maniobra per apartar-lo de la investigació

Confirma al jutge que li van proposar places a Lisboa i en ambaixades i les va rebutjar

2 min
L'inspector de la Policia Nacional Manuel Morocho, arribant a l'Audiència Nacional

MadridLa imputació de María Dolores de Cospedal, ex secretària general del PP, ha obert un nou període de declaracions sobre el cas Kitchen a l'Audiència Nacional. Aquest dimarts ha sigut el torn de Manuel Morocho, l'inspector de la Policia Nacional que dirigia la investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del cas Gürtel i la caixa B del PP. En la declaració, segons fonts jurídiques consultades per l'ARA, ha vinculat l'exministre Jorge Fernández Díaz amb la maniobra que el 2013 es va produir per apartar-lo de les seves funcions. Ell mateix ja ho havia apuntat en compareixences anteriors, i les anotacions de José Manuel Villarejo incorporades a la causa ja revelaven que a Morocho se li va oferir una plaça a Lisboa, que va rebutjar.

Morocho ha relatat una trobada amb l'excap de la UDEF i del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), José Luis Olivera, pròxim a Villarejo, en què li va proposar anar a la capital portuguesa. Ell va declinar l'oferta i després se li va suggerir anar a alguna ambaixada. L'inspector ha relatat, segons fonts jurídiques, que Olivera va parlar per telèfon en aquell moment amb Fernández Díaz, ara investigat en el cas Kitchen. A la mateixa trobada, l'excomissari li va demanar que enviés en un correu electrònic els informes que elaborava per poder-los "valorar" abans de traslladar-los al jutjat.

A les agendes de Villarejo consten notes sobre aquesta operació, tal com va subratllar el magistrat Manuel García Castellón en la interlocutòria mitjançant la qual va acordar la imputació de Cospedal, el seu marit, Ignacio López del Hierro, i el seu excap de gabinet, José Luis Ortiz. Les notes sobre la maniobra per apartar-lo anaven precedides de les paraules MOROCHO-LISBOA. El 12 de juny del 2013 va escriure: "Aquest MOROC ens necessita a Losa [José García Losada, excomissari general de la policia judicial] i a mi".

En la declaració d'aquest dimarts com a testimoni, Morocho ha explicat que un superior orgànic seu li va traslladar que era un "error" que en un informe seu sobre les corrupteles vinculades al PP aparegués el nom d'Ignacio López del Hierro. "Avís de problemes sobre l'últim informe de MOROC", deia una inscripció del 29 d'abril del 2013 en una agenda de Villarejo, al costat de la sigla ORTI –en referència a Ortiz–. Les pressions que assegura que va rebre arribaven dels seus caps jeràrquics, però el jutge de la Kitchen mira d'investigar si es cuinaven encara més amunt, com apunten les anotacions de Villarejo i la trucada d'Olivera a Fernández Díaz el dia que li va proposar una oferta laboral fora d'Espanya.

Segons l'ordre cronològic que permeten traçar les agendes de Villarejo, l'operació Kitchen –l'intent de robar documentació a Luis Bárcenas que podia comprometre el PP– va començar el juliol d'aquell any. "Xerrada de 45 minuts. Pla contra LB", diu una nota de l'11 de juliol del 2013.

stats