L’equilibrisme de Casado amb Vox

4 min
L’equilibrisme de Casado amb Vox

MadridLa triple dreta torna a sumar forces a Colón però el líder del PP evitarà avui una foto d’unitat amb Abascal. Des que va rellevar Rajoy al capdavant del gran partit de dretes espanyol, Casado no ha deixat de fer equilibris amb Vox: d’endurir el discurs perquè l’extrema dreta no li mengés terreny a moderar-se, per després blanquejar-los amb els primers pactes fins a partir peres en la moció de censura. La manifestació pels indults, però, és un nou acostament del qual recelen alguns ‘barons’.

Juliol del 2018

Casado s’imposa a Santamaría i el PP gira a la dreta

“El PP ha tornat. Cal recuperar Tabàrnia: ser un partit sense complexos que defensi la unitat d’Espanya”

Pablo Casado va arribar a la presidència del PP reivindicant l’ànima més a la dreta del partit. Enfront d’un Mariano Rajoy que molts criticaven per no haver tingut iniciativa -i Soraya Sáenz de Santamaría significava la seva herència sobretot “gestora”-, Casado es va presentar com a hereu de l’escola de José María Aznar i va reivindicar tornar a les “essències” amb un discurs “sense complexos”. El primer president espanyol del PP el va beneir, però tres anys després no deixa de marcar-hi distàncies: Aznar creu que l’actual direcció de Génova no ha sabut fer la feina i evitar l’auge de Vox. Casado s’aferra de moment a la debacle de Cs.

Desembre del 2018

Les andaluses: el primer pacte amb l’extrema dreta

“Sento tanta gent parlar de Vox com d’un partit perillós... Ells tenen el meu respecte i compartim moltes idees i principis”

Durant els primers mesos de trànsit a la direcció del PP, Casado va fer com si Vox no existís. L’octubre del 2018 evitava definir-lo assegurant que ell no definia partits -però no tenia problemes per dir que Podem era populista-. Tot va canviar amb les andaluses i la necessitat de pactar amb l’extrema dreta: va començar l’operació blanquejament.

Febrer del 2019

La foto de Colón consolida la unió de la triple dreta

“El temps de Sánchez ha acabat. No pot haver-hi més rendició socialista ni més xantatge independentista. Avui comença la reconquesta”

La unió de PP, Ciutadans i Vox es va consumar amb l’anomenada “foto de Colón”, que avui Casado vol evitar reeditar. La imatge va significar que hi havia un bloc que podia fer oposició a Pedro Sánchez -Casado va copiar el terme “reconquesta” de Santiago Abascal-, però al mateix temps era la demostració de la gran derrota del PP: el centredreta s’havia dividit en tres.

Abril del 2019

Vox ja és extrema dreta després de la derrota del 28-A

“A Espanya només hi ha un partit de centredreta, el PP. Hi ha un altre partit d’extrema dreta que és Vox”

El primer gran canvi de discurs de Casado amb Vox no va tardar ni un any. Després de la patacada històrica del PP en les primeres eleccions generals del 2019, Génova va interpretar que havia sigut un error copiar l’estratègia dels ultres per evitar la fuga de vots. Per primer cop, en la roda de premsa de valoració dels resultats, va titllar la formació d’Abascal d’extrema dreta -mentre assenyalava que Cs era encara socialdemòcrata-. Va començar un viratge que duraria molt poc però que Casado no ha deixat de recuperar de tant en tant: quan reivindica les sigles del partit com les del centredreta i

Maig del 2019

Les autonòmiques obliguen a tornar a abraçar Abascal

“Defineixo Vox com sempre: és un partit que se situa a la dreta del PP, i això no és una qualificació pejorativa”

En menys d’un mes Casado va canviar de parer. Els resultats de les autonòmiques i municipals van obligar-lo a tornar a abraçar Vox tal com havia passat a Andalusia. Si a finals d’abril Abascal representava l’extrema dreta, el 27 de maig era simplement un partit més a la dreta que el PP i prou. Gràcies a Vox i les aliances amb la triple dreta de Colón, Casado va aconseguir treure’s l’espina dels mals resultats de les generals i mantenir feus com la Comunitat de Madrid -a més de recuperar-ne l’ajuntament- i Múrcia. Si a l’abril Abascal era una líder que no volia governar, al maig es va quedar fora dels governs, però va permetre al PP liderar.

Novembre del 2019

Génova ja suma per blocs havent recuperat vots el 10-N

“Els partits de centre i dreta han tingut mig milió de vots més que els d’esquerra i esquerra radical”

La repetició electoral de les generals va donar un respir a Casado, que va aconseguir recuperar 22 escons gràcies a la debacle de Cs. Vox, però, no va deixar de créixer i va superar-los a Múrcia i en quatre províncies andaluses. La campanya del PP va centrar-se en ignorar l’extrema dreta i llançar continus missatges per acaparar el vot del centredreta. Passats els resultats, es va consolidar la política de blocs i Casado no va tenir problemes per sumar els de Vox i dir que havien superat l’esquerra.

Octubre del 2020

Trencament amb Abascal arran de la moció fallida al Congrés

“No som equiparables, són moltes les diferències. Diem no a l’Espanya a garrotades, de blanc i negre, ira i por”

El president del PP és un home de discursos. Acostumat a l’oratòria, pot defensar A i B en una mateixa frase. Fa vuit mesos va sorprendre a tothom trencant públicament amb Santiago Abascal des de la tribuna del Congrés. Un discurs duríssim per marcar distàncies amb l’extrema dreta. Semblava que hi hauria terreny per als pactes d’estat i la renovació d’òrgans constitucionals, però el bloqueig continua i no han trontollat els pactes autonòmics amb Vox.

Maig del 2021

La victòria d’Ayuso i els indults porten a una reedició de Colón

“Em sorprèn que es pregunti per qui es manifesta. A mi el que em faria vergonya seria fer-me una foto amb Bildu”

Si Casado va aconseguir la presidència del PP amb un discurs dur, ara té una competidora: Isabel Díaz Ayuso. La presidenta madrilenya va ser la primera a dir que assistiria a la concentració de Colón i hi ha arrossegat Casado, que ha provat de tenir una estratègia doble amb els indults: la de la protesta però també la recollida de firmes. La segona, seguint l’estela de Rajoy, hauria punxat: en una setmana només n’ha recollit 100.000; amb l’Estatut van ser 800.000.

stats