Negociacions per a la investidura a l'Estat

L'ANC proposa fer un altre referèndum per ratificar l'1-O

Feliu diu que repetir eleccions podria beneficiar l'independentisme en les negociacions

3 min
Feliu, durant la conferència

BarcelonaL'ANC segueix pressionant les forces independentistes davant el que considera una paràlisi del Procés, i en plenes negociacions a l'Estat per la investidura de Pedro Sánchez: aquest mateix dimecres, en un col·loqui al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha proposat fer un altre referèndum unilateral o unes eleccions plebiscitàries per ratificar l'1-O, tot i que fins ara defensava que el mandat del referèndum era inamovible. Per fer-ho, ha instat els grups polítics independentistes a entrar al registre del Parlament la declaració d'independència del 2017 per debatre la manera de fer-la efectiva.

En aquest sentit, Feliu ha afirmat que el Parlament ha de ser "la peça clau" del Procés i ha apostat perquè la cambra catalana torni a aprovar resolucions a favor de la seva sobirania i el seu compromís amb l'1-O. "L'amnistia és una finestra d'oportunitat que ha de permetre parlar de tot, i convindria tornar a fer aquestes resolucions", ha assenyalat. Així, Feliu ha apressat les institucions a fer un pas endavant perquè "quan tothom s'implica, la mobilització creix".

Si els partits no es comprometen a fer la independència, Feliu ha reiterat que treballaran per impulsar una llista cívica al Parlament després de recordar que el govern de Pere Aragonès va dir que culminaria la independència, però no s’està posant "al capdavant" de la majoria independentista del 52%. "Caldrà que ho ratifiquin els socis, tot i que els socis ja ho han avalat dos cops al full de ruta, i davant l’immobilisme ja hi estem treballant". Sigui com sigui, ha deixat clar que no tenen encara "cap nom" per liderar-la i que ni ella ni cap membre del secretariat hi seran per no "descapitalitzar aquest moviment civil" que representa l'Assemblea.  

"No estem en contra de l’amnistia"

Feliu ha subratllat que l'entitat no està en contra de l'amnistia, però ha destacat que el seu objectiu és la independència. "No estem en contra de l'amnistia, sinó per fer la independència i aquesta amnistia afecta gent represaliada i el seu dolor és el nostre, però ha de ser una finestra d’oportunitat per fer la independència". Per aquest motiu, la presidenta de l'Assemblea ha advocat perquè ERC i Junts facin valer la seva força en les negociacions. "Els partits catalans sempre són decisius quan no hi ha majories absolutes i no és irresponsable repetir eleccions perquè si es repeteixen els mateixos resultats potser podem treure alguna cosa més de la negociació", ha apuntat.

En qualsevol cas, ha insistit que la finalitat de l'amnistia és "alleujar la repressió per anestesiar el moviment", i ha denunciat que aquesta mesura "faria decaure les sentències pendents dels tribunals europeus i es blanquejaria l’Estat". "Les negociacions tenen per objectiu que Catalunya abandoni la idea de la independència i buscar un acomodament a l’Estat, i és preocupant perquè ho estan aconseguint", ha afegit, després de criticar que es reclami que "s'abandoni la unilateralitat però també el referèndum acordat".

També ha carregat que es busqui amnistiar els policies imputats per les càrregues policials de l'1-O. "És un perdó que va contra els drets fonamentals, perquè l'única violència la van exercir les forces de seguretat de l'Estat a les quals ara es vol amnistiar", ha etzibat. "Investiu el president espanyol a canvi de l’amnistia que afectarà la violència de les forces de seguretat de l’Estat, és el que demanen!", s'ha queixat.

Contra l'informe dels experts de la claredat

Feliu també ha criticat l'informe dels experts de l'acord de claredat encarregat pel Govern. "Quatre de les cinc opcions de l'informe dels acadèmics posa el referèndum en mans de l'Estat i són pantalles que ja hem explorat, com el 2014 quan es va demanar al Congrés fer un referèndum", ha lamentat. I ara, ha considerat, que "encara és més difícil" que el govern espanyol accepti una consulta d'aquest tipus després que la Gran Bretanya s'hagi "espanyolitzat" i refusi repetir un altre referèndum a Escòcia. Per tot plegat, Feliu ha insistit que la unilateralitat és l'única via. "Quan vam estar més a prop de la independència va ser l’1-O, la independència només la podrem assolir nosaltres mateixos", ha conclòs.

stats