Negociacions per a la investidura a l'Estat

L'acord desferma una nit d'aldarulls a Madrid en la mobilització més multitudinària

Més de 8.000 persones es concentren a Ferraz en una jornada amb càrregues policials i 24 detinguts

2 min
Imatge dels aldarulls a Madrid

Madrid / BarcelonaFa quatre anys, Barcelona cremava amb les mobilitzacions per la sentència del Procés. Quatre anys després, la tardor calenta s’ha traslladat a Madrid, on l’extrema dreta ja fa una setmana que ha pres els carrers per protestar que aquells dirigents que van ser condemnats o que van marxar a l’exili siguin amnistiats. El pacte subscrit entre el PSOE i Junts, que inclou la llei d’amnistia, ha desfermat aldarulls el que ha estat la concentració més multitudinària davant de la seu de Ferraz després d’una setmana de protestes. 

Vídeo dels aldarulls a Madrid

Si dimecres només es van concentrar 1.500 persones davant la seu socialista, més de 8.000 persones ho han fet aquest dijous al vespre en una jornada que ha acabat amb càrregues policials, set agents ferits lleus i 24 ultres detinguts per desordres públics, segons fonts del ministeri de l'Interior. Els antidisturbis han aconseguit separar el gruix de la concentració i els incidents han passat a tenir lloc pels carrers dels voltants, on grups d’ultres, separats els uns dels altres, s'han enfrontat amb la policia, que ha respost disparant pilotes de goma. Alguns periodistes també han estat assetjats i perseguits pels espanyolistes amb crits de “manipuladors”. Un altre centenar de manifestants s'han assegut a terra i han reclamat als agents de la policia que s’unissin a ells en un acte de desobediència que ja s’ha repetit alguna altra nit, sense que la policia hagi carregat. Al cap d'una estona, els mateixos manifestants han decidit aixecar l'asseguda i marxar voluntàriament.

Molt minoritària i sense cap tipus d’incident ha estat, en canvi, la concentració espanyolista a Barcelona. Només 350 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, han protestat davant la seu del govern espanyol a Barcelona contra l’amnistia i els pactes per la investidura de Pedro Sánchez. A l’inici de la concentració, alguns dels manifestants han cremat imatges de Pedro Sánchez acompanyades del missatge de ‘traïdor’ i l'han acusat de “vendre Espanya”. La concentració ha començat a les 20 h amb un grup reduït de persones que ha crescut quan s’hi han sumat els que prèviament s’havien trobat a la plaça Artós. Durant més d’una hora s'han sentit proclames contra Sánchez com ara “no és un president, és un delinqüent” i també contra Carles Puigdemont com ‘Puigdemont, a presó’. També crits contra el PSOE i el PP en un acte on hi ha assistit la plana major de Vox a Catalunya, amb Ignacio Garriga, al capdavant.

Aldarulls contra l'amnistia a Madrid
stats