Política 22/03/2018

Kiko Llaneras desgrana el funcionament de les enquestes electorals a Palma

"La millor prova que la gent diu la veritat és que les enquestes s'equivoquen en poc més d'un 2%", ha assenyalat l'expert

Jaume Ribas
3 min
Kiko Llaneras és expert en anàlisi de dades, gràfics i processos electorals.

PalmaLes eleccions municipals i autonòmiques que es duran a terme la primavera del 2019 seran particularment difícils de preveure. És una de les coses que ha explicat l'enginyer i col·laborador habitual de diversos mitjans, l'alacantí Kiko Llaneras, que ha visitat aquest dijous horabaixa l'hotel Valparaíso de Palma en una conferència organitzada pel Cercle d'Economia de Mallorca. Llaneras s'ha especialitzat en anàlisi electoral i en la visualització gràfica de les dades. El president del Cercle, Andreu Rotger, ha estat l'encarregat d'introduir breument el conferenciant.

Tot i que és doctorat en Enginyeria per la Universitat Politècnica de València i professor de Biotecnologia en excedència a la Universitat de Girona, Kiko Llaneras s'ha especialitzat en l'anàlisi de dades i ha acabat centrant-se en les enquestes electorals. A més, és editor i publica habitualment a Politikon, una associació i blog d'internet en què una sèrie de politòlegs i científics socials joves de l'estat espanyol publiquen els seus articles.

El 2019, un repte per als politòlegs

Les eleccions del 2019 seran tot un repte per als enquestadors i les persones que intenten predir els resultats. Segons que ha explicat Kiko Llaneras, a Balears en particular i arreu de l'Estat hi ha poques enquestes a escala local i autonòmica.

A més, el procés electoral que viurem l'any que ve incorporarà una característica nova que complica les prediccions: segurament coincidiran les eleccions autonòmiques i locals amb les eleccions al Parlament Europeu. “Estam molt, molt a les fosques”, ha valorat l'expert, que també ha explicat que el fet que coincideixin diferents tipus de comicis en el temps fa que les tendències dels partits es puguin "contaminar".

A més, aquesta "poca informació" que encara hi ha a escala municipal i autonòmica fa que no es puguin identificar en els models de Llaneras tendències o particularitats pròpies del sistema electoral i de partits de les Illes Balears.

El mètode Llaneras

Llaneras ha fet un repàs dels seus mètodes d'estudi, representació i divulgació de les dades electorals i un repàs pràctic i didàctic per alguns casos recents, com ara les darreres eleccions presidencials franceses, que finalment varen convertir el candidat liberal Emmanuel Macron en president de la República.

Una des les innovacions que ha aportat la tasca de Llaneras a la visualització d'enquestes electorals és una visió actualitzada, ponderada i molt gràfica de les enquestes de diferents enquestadors. L'enginyer porta un registre de les anades i vingudes de la política espanyola que pondera les dades en funció de la data (com d'antigues són), la mostra que fan servir i la credibilitat que s'assigna a cada empresa enquestadora.

A més, el model de ponderació i de simulació informàtica de Kiko Llaneras permet calcular alguns fets més complexos que els que normalment inclouen les enquestes, com ara quines coalicions de govern són més probables.

Ens hem de fiar de les enquestes?

Una de les preguntes que ha respost Kiko Llaneras és com de fiable és una enquesta electoral. Segons que ha explicat, les cases enquestadores "cuinen" els resultats, és a dir, intenten deduir coses que realment ningú ha respost en els sondejos. Segons l'expert, aquestes "correccions" són necessàries, ja que cal que les enquestadores facin un esforç per predir el vot ocult, la incidència de la participació o què faran els votants indecisos. A més, Llaneras ha dit que les enquestes no solen equivocar-se en més d'un 2% de la informació que aporten.

Tot i aquests possibles errors, cal fiar-se de les enquestes perquè "de veritat, són la font més fiable que tenim". Tanmateix, Llaneras assenyala que els seus models d'agregació d'enquestes permeten "modular la incertesa", és a dir, afinar més.

stats