El nou Govern d'Aragonès

JxCat es mou per evidenciar la solitud d'ERC al Parlament

Els juntaires es van aliar amb l’oposició en l'última junta de portaveus per marcar la seva agenda

4 min
El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, durant la intervenció de rèplica a Aragonès

BarcelonaAmb el nou Govern monocolor, ERC estarà molt més tranquil·la al Palau de la Generalitat, però el motiu és poc encoratjador: ara les discussions i la pugna política es traslladaran al Parlament. JxCat ja s'està movent per evidenciar la solitud dels republicans a la cambra des d'una oposició ferma; si cal, prioritzant els acords amb altres grups com va passar dimarts passat a la junta de portaveus. En el ple d'aquesta setmana, el president Pere Aragonès donarà compte dels canvis de consellers a l'executiu a la cambra. Serà la primera vegada que comparegui al Parlament només amb el suport dels 33 diputats del seu partit. 

JxCat ja té coll avall el seu nou rol i està preparat per exercir-lo alliberat de les responsabilitats del Govern i dels pactes de no-agressió amb ERC. El partit marcarà perfil propi, impulsarà les seves iniciatives i ho farà buscant "el suport que calgui", assenyalen fonts del partit. No estan coordinats amb la CUP, encara que hi tenen contactes. I l'estratègia també inclou una actitud vigilant respecte a la tasca dels consellers.

L'avantsala del moviment tectònic al Parlament va ser la reunió de la junta de portaveus de dimarts passat, quan l'oposició va fer pinya per passar diverses iniciatives seves al ple sense prioritzar les del Govern com s'havia fet habitualment fins ara, quan els grups de l'executiu, ERC i JxCat, sumaven la majoria. "No es preparaven gaire la junta, tenien una majoria molt folgada", explica una font parlamentària, que assegura que en l'última reunió Esquerra es va veure "molt sola". Junts, el PSC, els comuns i la CUP van pronunciar-se a favor de prioritzar les iniciatives de l'oposició. I els de Borràs van situar a l'ordre del dia una proposició de llei de l'audiovisual catalana que xoca directament amb les negociacions sobre la norma estatal que ERC manté amb el govern espanyol a Madrid. El PSC va cedir el torn a Junts perquè poguessin presentar la iniciativa.

També es va tramitar una proposició de llei de la CUP sobre llengua. I fonts dels comuns expliquen, a més, que es va encabir el projecte de llei del pla estadístic del Govern, per la qual cosa s'haurà de fer un ple de tres dies. "Només hi ha un grup de govern. Per tant, és normal que ara hi hagi més iniciatives de l'oposició", assenyalen veus socialistes. D'altra banda, tot i que segons fonts parlamentàries s'havia parlat d'incloure el debat del projecte de pressupostos del Parlament –un pas necessari per aprovar els comptes del Govern– a l'ordre del dia, finalment la qüestió es va posposar. 

Des d'Esquerra s'ho prenen amb filosofia. Saben que l'escenari al Parlament s'ha complicat, però no volen alarmar-se abans d'hora, informa Quim Bertomeu. Sobre el moviment que va fer Junts amb la llei audiovisual, assenyalen que si va ser possible és per "la pinça" que els de Laura Borràs van fer amb el PSC. Què passarà ara que el president només té el suport dels 33 diputats d'Esquerra? Fonts republicanes asseguren que no canvia l'estratègia de fons de la legislatura, que implica buscar "aliances tan àmplies com sigui possible". Afirmen que són "conscients" que només un grup en tot el Parlament dona suport al Govern, però recorden que tampoc és una situació tan nova. De facto, Esquerra només va tenir majoria absoluta el dia de la investidura, perquè la CUP de seguida es va desentendre de la governabilitat. Si abans del trencament el Govern havia sobreviscut amb 65 diputats –els que sumaven ERC i Junts, a només tres de la majoria absoluta–, a partir d'ara haurà d'aprendre a sobreviure amb gairebé la meitat.

El PSC i els comuns, a la contra

Per tant, ERC arrenca l'etapa d'un Govern monocolor amb Junts a la contra i distanciat del PSC i els comuns. "S'haurà d'esforçar a trobar suports", assenyalen fonts del PSC. "És un govern amb minoria parlamentària, fluix", afegeixen. Els socialistes estan oberts a "arribar a majories suficients amb qui toqui per temes centrals", assenyalen aquestes veus, que, per tant, no es tanquen a acords amb altres grups de l'oposició. Els socialistes, de fet, no se senten interpel·lats pel fitxatge d'Aragonès de l'òrbita socialista, el nou conseller de Recerca i Universitats Joaquim Nadal, i recalquen que no representa el PSC. El partit ha allargat la mà a Aragonès per als pressupostos, però fonts del partit admeten que en sortiran beneficiats encara que el republicà la rebutgi i decideixi prorrogar els comptes: evidenciant la debilitat de l'executiu, els de Salvador Illa buscaran erigir-se en alternativa. 

El soci preferent d'Aragonès ara per ara són els comuns, i resulta que tampoc estan contents. La seva líder parlamentària, Jéssica Albiach, ja va transmetre aquest malestar al president a la reunió que van mantenir divendres al Palau de la Generalitat. Les declaracions de dirigents republicans que es van mostrar disposats a prorrogar els pressupostos tampoc han agradat als comuns: estaven en plenes negociacions pels comptes amb l'executiu abans de la ruptura i una font explica que es van quedar "astorats". "Els pressupostos d'aquest any comportaven un esforç d'inversió molt important", assenyala, i insisteix que si es prorroguen tindrà conseqüències.

"La sensació és d'aïllament d'ERC", apunta una veu del partit, que insisteix que, malgrat el "discurs" que representen "el 80 %", els republicans han anat per lliure aquestes setmanes: "Amb els partits no estan fent la feina". De fet, diverses veus del partit lila asseguren que tot i que Albiach va parlar amb el president l'endemà del trencament amb Junts, el dissabte dia 8, i li va demanar que no fes "fitxatges" del seu espai per "fer veure" que havia inclòs els comuns a l'executiu, la formació es va assabentar del nomenament de l'ex secretària general de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, com a consellera de Justícia quan ja s'havia filtrat i poc abans que es fes oficial. Amb tot, les mateixes veus assenyalen que el fitxatge en si no és el "problema", sinó més aviat les formes.

Els comuns, amb tot, aniran "negociació a negociació" amb el Govern perquè no saben si "s'aixecarà amb el peu dret o amb l'esquerre", tal com afirmava aquest diumenge la mateixa Albiach. "ERC té moltes cares i li farem suar la samarreta", ha dit. La seva actitud a la junta de dimarts ja va ser "un missatge" a l'executiu, admet una veu de la formació: "Pots intentar governar, però has de teixir acords i aliances". 

stats